Floriste Nele Ost creëert sfeer tijdens de feesten: vieren met bloemen

dinsdag, 17 december, 2019 - 11:15

Wat hebben de keizerin van Japan, Dries Van Noten en Knokke-Heist gemeen? Ze houden allemaal van de bloemsierkunst van Ost. Dochter Nele, creatief directeur van Daniël Ost, besloot in onze gemeente een permanente winkel te openen: “Als het aan mijn man lag, zouden we hier zelfs komen wonen”, zegt ze.

                                                                                                 Tekst Katrijn Serneels / Foto’s Karel Duerinckx

Tussen fonkelende kerstbomen zingt een engelenkoor een cantate van Bach. Nee, we zijn niet in de hemel, we zijn net binnengestapt bij bloemenhuis Daniël Ost op de Dumortierlaan. Een blonde engel komt glimlachend nabij en heet ons welkom: dit is Nele Ost, creatief directeur, dochter van Daniël en het gezicht van de nieuwe winkel. “De winter is traditioneel een erg drukke periode”, zegt Nele Ost. “Van kersttafels tot eindejaarsdecoratie, we helpen heel graag om die feestelijke sfeer te scheppen. Dat kan met een traditionele, al dan niet door ons versierde kerstboom. Wie een week naar zee komt om Kerstmis of Nieuwjaar te vieren, heeft soms geen tijd om zelf een boom te zetten. Maar het hoeft niet altijd een boom zijn, het kan moderner met prachtig vergulde takken bijvoorbeeld. Voor heel wat interieurs maken wij kerst- en feestdecoratie op maat, zodat het past bij de smaak van de klant.”

IS EEN DENNENFIGUUR VAN WIT HOUT VANDAAG NIET HIPPER DAN EEN ECHTE KERSTBOOM?

“Met wat deze winter hip of trendy is, zijn we eigenlijk weinig bezig. Mijn vader Daniël is altijd zijn eigen weg gegaan, sinds hij samen met mijn moeder Anne-Marie in 1979 Floreal opende, hun bloemenzaak in Sint-Niklaas. Toen mijn vader in 2006 een bloemenmuur maakte voor het defilé van de zomercollectie van Dries Van Noten, was dat de eerste samenwerking in zijn soort. Nu doen couturiers wel vaker beroep op floristen.”

JULLIE ZIJN LIEVER TRENDSETTERS DAN TRENDVOLGERS.

“Of wat we doen nu navolging krijgt, is niet de hoofdzaak. Maar soms posten mensen weleens foto’s van de bloemstukken die ze gemaakt hebben op Instagram of Pinterest met #danielost erbij. Mijn vader is 40 jaar geleden gestart als florist en zijn stijl inspireert anderen nog altijd, denk ik dan. Maar mijn vader heeft altijd zijn eigen gevoel en smaak gevolgd, en ik volg hem daarin.” “Toen ik bijvoorbeeld prachtige, handgeblazen kerstfiguurtjes van glas ontdekte, gemaakt door een familiebedrijf uit Polen, dacht ik: ‘Ja, da’s mooi, dat klopt gewoon in onze winkel’. Omdat ik vind dat het past bij waar wij voor staan: ambacht en creativiteit. Verder probeer ik goed aan te voelen wat onze klanten gelukkig kan maken, wat de stijl is die bij hen past. Naast de vergulde takken en andere moderne kerstcreaties staan er prachtige klassieke kerstbomen in onze winkel. 

Want een mooie dennenboom schittert in villa’s met een erg klassiek interieur, bij designinterieurs komen modernere creaties dan weer helemaal tot hun recht.”

IK ZIE PINOKKIO, TIJGERS EN VLIEGENDE TAPIJTEN IN DE BOMEN HANGEN … WAAR IS DE KERSTSTAL NAARTOE?

“Voor steeds meer mensen zijn de feestdagen geen traditioneel katholiek gebeuren meer. Wij gaan creatief om met de wensen van onze klanten. Je kan bij ons dus nog altijd een kindje Jezus vinden, naast tal van andere varianten. We hebben erg mooie glazen sneeuwbollen met winterse taferelen en landschappen, waaronder ook de kerststal. Voor mij draait de kerstperiode erom om met je familie samen te zijn en Jezus, Maria en Jozef staan hier symbool voor.” 

STAAT ER BIJ JOUW THUIS OOK EEN KERSTBOOM?

“Ja, ik kies voor de traditionele kerstboom, want ik hou van het moment van het optuigen. Mijn vader heeft prachtige art-deco-kerstfiguren, waarvan ik er al een deel geërfd heb voor bij ons thuis. Als kind mocht ik daar niet aankomen, want ze zijn natuurlijk erg breekbaar. Nu verbied ik mijn man om ze op te hangen. Er moest er maar eens eentje kapot vallen: dat zou ik hem niet vlug vergeven (lacht). Ik hoop dat ik op een dag die figuren ook aan mijn kinderen zal kunnen doorgeven.”

Klopt het verhaal dat jij bijna bent geboren in de bloemenwinkel?

“De vliezen van mijn moeder zijn inderdaad gebroken toen ze met een klant bezig was in de winkel, maar geboren ben ik er niet. Mijn wiegje stond er wel vaak, ik ben tussen de bloemen en planten groot geworden. Als kind was de zaak mijn speeltuin, de mensen die werkten in het team van mijn ouders waren mijn familie. Ik speelde vaak met bloemen en takken, en op een zekere leeftijd begon ik zelf stukjes te maken, net zoals ik mijn ouders zag doen. Dan verstopte ik mijn eigen werkjes in de winkel, denkend dat mijn moeder het niet gemerkt had, in de hoop dat iemand het zou kopen. En als dat gebeurde, kon ik mijn vreugde niet op.”

Dat jij vandaag creatief directeur van Daniël Ost bent, is dus een logisch gevolg.

“Ik heb geen traditionele opleiding gevolgd, ik heb de stiel van mijn ouders geleerd. Mijn vader is een man met een kunstenaarsziel, erg creatief, maar soms ook zoekende, altijd krititsch en zichzelf in vraag stellend. Mijn moeder is een zeer getalenteerde organisatrice, die erg goed met mensen kan omgaan.” “Ik heb van beiden veel meegekregen, de mensenkennis van mijn moeder, de creativiteit van mijn vader. Al vind ik mijn creaties wel nooit perfect, ik zie altijd wel een detail dat nog anders kan …”

Jouw oog voor detail, dat voel en hoor je meteen als je hier binnenstapt.

“Klopt, de deurbel is bijvoorbeeld een zingende vogel, geen rinkelgeluid. Dat vond ik mooi passen bij de sfeer van de winkel. Ik hou ook van vogels en wil al lang eens deelnemen aan een van de vogelwandelingen die ze in het Zwin Natuur Park organiseren. Maar sinds we in 2018 voor het eerst een winterpop-up openden in Knokke-Heist, is het gewoon te druk geweest. De pop-up liep zo goed dat we in 2019 besloten om een winkel te openen aan de Dumortierlaan.”

Waarom kozen jullie voor een winkel in Knokke-Heist?

“We hadden al winkels in Sint-Niklaas en Brussel, en eigenlijk is Knokke-Heist een beetje Brussel-aan-zee: je vindt er mooie modewinkels, veel kunstgaleries … Onze winkel past bij die heersende sfeer. Mijn man Yann kent Knokke-Heist trouwens veel beter dan ik en voelde aan dat dit wel een goede locatie zou zijn. Mijn schoonouders hebben een tweede verblijf aan zee, waar we in het verleden weleens bleven logeren om uit te waaien. Met onze hond maak ik graag wandelingen op het strand. We hebben hier ondertussen zelfs iets gehuurd. Mocht het aan mijn man liggen, dan zouden we hier zeker permanent komen wonen.”

Heel wat mensen zijn blij dat Daniël Ost nu vaste voet heeft in Knokke-Heist.

“Ik heb al een paar keer gehoord van klanten dat er ruimte was voor een floraal kunstenaar en dat doet natuurlijk veel plezier. Ik vind Knokke-Heist ook wel een gemeente met een hart voor groen, met tuiniers die van hun stiel houden. Als ik door de straten rijd, langs de perken en rondpunten bijvoorbeeld, valt het me op dat de beplanting met veel smaak en liefde voor bijen en vlinders is gekozen. Je vindt er soms dezelfde planten terug in de bloemperken als in onze winkel: neem bijvoorbeeld de Allium schubertii, de reuze sierui met zijn sierlijke bloemschermen.”

De laatste tijd lijk je zelf wel een bezige bij, je reist ook regelmatig naar het Midden-Oosten.

“Dat komt omdat we recent een nieuwe winkel in Amman, Jordanië, geopend hebben. Daarnaast zijn er ook de bezoeken aan klanten in binnen- en buitenland, met kleine en grote vragen die gaan van bloemen voor bij hen thuis tot de aanleg van een park of een huwelijk. Maar ik heb nooit gedacht: ‘In de winkel staan, dat laat ik maar aan anderen over’. Daarvoor doe ik het zelf te graag: het directe contact met klanten, hen gelukkig maken met een goede keuze, de winkel mooi ingericht zien … Daar haal ik veel voldoening uit.”

Daniël Ost is ook hofleverancier. Droom je al van het huwelijk van kroonprinses Elisabeth?

“Dat zou heel mooi zijn, maar het lijkt me wat te vroeg. Ze is nog maar net achttien!”

Heb je nog wensen of plannen voor 2020?

“Mijn vader wordt 65 in april, dat vieren we uitgebreid met een expo in zijn thuisstad Sint-Niklaas van 23 tot 27 april. Er gaan ook nieuwe lessenreeksen van start in de Daniël Ost Academy in Eksaarde. Verder zijn we zowel in Amman als in Knokke-Heist twee nieuwe, jonge zaken aan het uitbouwen. En dan wil je toch liever dat alles vlot verloopt.” “Wat kleine wensen betreft: ik zou graag wat meer tijd hebben om met mijn hond te gaan wandelen op het strand. Vroeger deed ik dat veel vaker als we in Knokke-Heist waren. Maar toen kwamen we om uit te blazen, nu zijn we hier meestal om te werken. En ik wil ook die
vogelwandeling in het Zwin eens maken, die staat al zo lang op mijn verlanglijstje.”

Tot slot: met welke bloem kan jouw man je met Valentijn blij maken?

“Al hebben we zoveel prachtige rozen in de winkel, mij zegt een roos niet zoveel. Ik hou meer van voorjaarsbloeiers, zoals ranonkels en anemonen: die zijn fragieler dan een roos, maar oh zo mooi.”

Info

Daniël Ost, Dumortierlaan 141, Knokke-Heist
www.danielost.be