Gault&Millau 2018: Aziaat van het jaar komt uit Knokke-Heist

dinsdag, 14 november, 2017 - 13:00

Het opmerkelijke keukentalent van Knokke-Heist werd maandagmiddag opnieuw bekroond tijdens de voorstelling van de gids Gault&Millau 2018. Groot nieuws was de bekendmaking van de Aziaat van het jaar. Een titel die dit jaar naar een chef uit Knokke-Heist gaat, Dokkoon Kapueak. De Thaise vrouw opende samen met Patrick Delanghe tien maanden geleden haar eerste restaurant Boo Raan en gooit als nieuwkomer in de Gault&Millau-lijst onmiddellijk hoge ogen. In de gerenommeerde gids staan maar liefst 34 restaurants uit Knokke-Heist, waaronder 6 nieuwkomers. 4 restaurants uit de badplaats kregen dit jaar een hogere notering.

Tweesterrenrestaurant Bartholomeus met chef Bart Desmidt aan het fornuis behoudt zijn opmerkelijke 18/20 en begeeft zich daarmee nog steeds in de hogere sferen. Cuinnes 33 behaalt 17 en Sel Gris stijgt in de ranking met een knappe 16,5 punten. Voormalig Italiaan van het jaar Chef Agostino Pugnitore behoort met IL Trionfo eveneens tot de stijgers. Hij blijft een voortreffelijke vertegenwoordiger van de waarachtige Italiaanse keuken en dat wordt beloond met een score van 15,5/20, een half punt meer dan vorig jaar. Bistrotheek Billau (14) en La Reserve – Bistro (13) gaan er beiden met een punt op vooruit.

Als culinaire trekpleister bij uitstek is het voor Knokke-Heist goed dat er ook enkele nieuwe namen in de lijst staan. Naast Boo Raan mogen nog drie andere restaurants een score van 13/20 achter hun naam zetten: La Guera van de jonge chef Glenn Vandenbergh, het authentieke paella restaurant El Fuego en De Kruier van de gedreven broers Callant. Het Italiaanse restaurant Gellius, gevestigd in een bijgebouw van het station van Knokke, mag zich eveneens in dat rijtje plaatsen. Gellius is het tweede restaurant van Chef Allessandro Breda, die met dezelfde naam al een ster behaalde in zijn eerste vestiging in het stadje Oderzo in de Italiaanse regio Veneto. De vernieuwende en originele gerechten van Bistro Jett konden de kenners van Gault Millau duidelijk ook bekoren en leverden chef Dries Huisseune een eerste vermelding in de gids op.

Schepen van Toerisme Anthonny Wittesaele is opgetogen met de mooie scores:

"Lekker eten behoort in Knokke-Heist tot de onmisbare troeven en ons culinair aanbod is onvergelijkbaar. Voor liefhebbers van uitzonderlijke en hoogstaande gastronomie blijft Knokke-Heist de plaats bij uitstek. De uitstekende scores zijn een mooie beloning voor alle restaurants, bistro's en brasserieën in onze gemeente die er elke dag opnieuw alles aan doen om onze bezoekers te verwennen."