Gezwind naar de week van de Zwinstreek: De Zwinstreek, anders bekeken

vrijdag, 20 september, 2019 - 15:30

Het Zwin voorstellen hoeft eigenlijk niet meer. Toch is er jaarlijks een Week van de Zwinstreek. Om de verborgen schoonheden en geschiedenis van de regio even voor het voetlicht te halen. Ontdek het schoonste van Knokke-Heist, Sluis, Damme, Sint-Laureins en Maldegem.

Tekst: Kristof Vanderhoeven

De Week van de Zwinstreek is de ideale gelegenheid om je te laten overdonderen door de boeiende verhalen van de gidsen, de onevenaarbare natuurpracht en de talloze fijne activiteiten. Lukt het je om welke reden dan ook niet om er dit keer bij te zijn, geen nood, de overgrote meerderheid van de activiteiten kun je perfect op een ander moment inhalen. Laat je dus vooral inspireren.

DE ZWINREGIO IS NATUUR

BIJENFIETSTOCHT

Knokke-Heist heeft al jaren een bijzondere relatie met de bijen. Tijdens deze fijne fietstocht met een bijengids kom je langs diverse bloemenweiden en bijenhuisjes. Je leert tal van zaken over het leven van de honingbij en maakt kennis met het bijenproject waar Knokke-Heist sinds 2015 fors op inzet. Zo zijn er intussen maar liefst vijftien bijvriendelijke tuinen waar zowel de schoolgaande jeugd als de lokale bevolking meer kunnen leren over het belang van honingbijen en solitaire bijen. Een ideale fietstocht voor wie de gemeente eens door een heel andere bril wil bekijken.

Praktisch: Deze gratis fietstocht start aan het Heldenplein in Heist (kant Zeedijk). Maximaal 20 deelnemers per tocht. Vertrek telkens om 14 uur op 21, 22, 24, 26, 28 en 29 september.

WORKSHOP NESTKASTJES BOUWEN

Wat past er eigenlijk prima bij een natuurpark maar heb je nog nooit bedacht op het moment dat je het Zwin bezoekt? Juist ja, nestkastjes bouwen. Deze workshop is een ideale activiteit voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen. Een onverwachte, maar vooral erg leerrijke workshop waarbij je net zoals in de goeie oude tijd samen aan het knutselen slaat.

Praktisch: De workshop zit vervat in de toegangsprijs van het natuurpark, met een toeslag van 7 euro per gebouwd nestkastje. Woensdag 25 september om 14 uur. Kinderen zijn welkom vanaf 8 jaar, onder begeleiding van een (groot)ouder.

​GRASDUINEN IN DE ZWINDUINEN

De Zwinduinen zijn het ganse jaar door een grote aantrekkingspool, maar op 21, 24 en 26 september krijg je de mogelijkheid om samen met een gids op ontdekkingstocht te gaan. De historische natuurwandeling voert je langs antitankgrachten en schietstanden, leert je de waarheid over de zogenaamde golfballetjes en heeft nog veel meer verrassende wistjedatjes in petto waarmee je later vrienden en familie zult kunnen verbazen.

Praktisch: 13 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa. De ontdekkingstocht start telkens om 14 uur. Inschrijven kan via zwin.be.

RONDVAART NAAR DE ZEEHONDJES

Geen enkele garantie maar wel een grote kans dat je tijdens een tochtje op de Westerschelde zeehondjes pot. Daarnaast krijgt je uitleg over de natuur, de scheepvaart, de beloodsing, de Westerschelde en de visserij. Je vaart rustig tussen de zandbanken waardoor je wat gevrijwaard blijft van grote golven. Afsluiten doe je – als de tijd het toelaat – met een rondvaart door de havens van Breskens.

Praktisch: 11 euro voor kinderen t.e.m. 12 jaar, 15 euro voor volwassenen. De rondvaart vertrekt om 10 uur op het Ronton in de Westhaven in Beskens op dinsdag 24 en donderdag 26 september. defestijn.nl/rondvaarten.

DE CULINAIRE KANT

RONDLEIDING MET DEGUSTATIE IN DE ZOETE POLDER

De Zoete Polder is een begrip in Knokke-Heist. Een rondleiding doorheen het bedrijf dat tal van lekkers produceert is dan ook een uitgelezen kans voor zoetekauwen allerhande. Het wedervaren in het landbouwbedrijf, het paardenpension, de historiek van de streek en de teelt en verwerking van het zomerfruit, het is stuk voor stuk interessant om eens van binnenuit te mogen bestuderen. Maar het allerbeste aan deze rondleiding is de bijhorende degustatie van de producten die ze bij de Zoete Polder fabriceren.

Praktisch: zaterdag 21 en 28 september om 14 uur in de Hazegrasstraat 35.

ZONDAGBABBEL OVER GASTRONOMIE (EN LANDBOUW)

Wat is er typisch voor de Zwinstreek, op gastronomisch en op agrarisch vlak? Niemand die daar meer over kan vertellen dan Arnout Swaenepoel. Talloze interviews, locatiebezoeken en een heuse studie over de geschiedenis van de Landbouw & Gastronomie in de Zwinstreek maken van Swaenepoel de ideale spreker om de eerste zondagbabbel van de Week van de Zwinstreek af te trappen. 

Praktisch: Zondag 22 september om 10 uur, maximaal 50 deelnemers voor 3,50 euro per persoon in het Museum Sincfala.

CULTUUR IN DE BUURT

TANDEM EXCURSIE INCLUSIEF FOR FREEDOM MUSEUM

Ontdek Damme per tandem. In het zog van de gids fietsen de duo’s gezwind richting Oostkerke en Ramskapelle met verschillende culturele stops. Uiteraard mag ook het For Freedom Museum niet ontbreken. Gelegen in de oude gemeenteschool van polderdorp Ramskapelle en herbergt verzamelingen van Freddy Jones, Patrick Tierssoone en de Belgian Aviation History Association. De ene keer waan je je in een vliegtuig, een paar kamers verder zit je precies in een duikboot, om dan plots voor een oude schuur te staan, waar je een historisch feit kunt bewonderen. Tijdens de Week van de Zwinstreek kan je er de expo ‘Helden van de Noordzee’ gratis met gids bezoeken.

Praktisch: 15 euro per deelnemer, elke dag tussen 9 en 12 uur van zaterdag 21 t.e.m zondag 29 september, informatie via visitdamme.be en forfreedommuseum.be

ROMEINEN IN DE ZWINSTREEK

Geen nood, ze zijn intussen al lang weer weg. Maar er was wel een tijd dat de kuststreek van groot economisch belang was voor de Romeinen. Ze konden hier immers schapen telen en zout winnen. De archeologische opgravingen op het traject van de A11 leverden sporen op van twee Romeinse nederzettingen. De topvondsten van deze opgravingen katapulteren je in deze interactieve tentoonstelling zomaar eventjes 1.800 jaar terug in de tijd, toen de Romeinen de plak zwaaiden in de Zwinstreek. De vakkundige uitleg van de gids geeft jou een inkijk in het dagelijkse leven van de Romeinen in de kustpolders.

Praktisch: Gratis voor een maximum van 25 deelnemers per dag. Aanmelden kan iedere dag vóór 12 uur via sincfala [at] knokke-heist.be of op T 050 530 730. Van zaterdag 21 tot en met zondag 29 september om 15 uur.

LEKKER ACTIEF

BROODJES BAKKEN IN DE SCHELLEMOLEN

Speciaal voor de Week van de Zwinstreek zet de Schellemolen haar deuren open. De molen is gebouwd in 1867 op de wal van een oude houten molen. De molenaar leidt je rond en legt je uit hoe de molen werkt. Daarnaast krijg je een stukje oude ambachten uitgelegd en leer je op authentieke wijze brood bakken.

Praktisch: Zaterdag 21 september tussen 14 en 18 uur, aanmelding niet nodig, Schellemolen, Damse Vaart West, Damme.

BESOX EARLY BIRD RUN

Hoe de Week van de Zwinstreek beter afsluiten dan met een deugddoende ochtendlijke looptocht? Terwijl tal van steltlopers, reigerachtigen, meeuwen en eenden bij de opkomende zon hun vleugels spreiden, worden de deelnemers aan de Besox Early Bird Run op de Kleyne Vlakte geflankeerd door Schotse hooglandrunderen, Konikpaarden, Shetlandpony’s, Vlaamse schapen en duingeiten. Het parcours is 8,5 of 12 kilometer lang en is een afwisseling van bewandelbare paden en kleine offroad weggetjes langs de Zwinvlakte, -duinen en -polders.

Praktisch: Start en aankomst aan het Zwin Natuur Park. Deelnemers starten op zondag 29 september ruppelsgewijs tussen 8 en 9 uur met een tussenpauze van tien seconden.

FIETSTOCHT OVER DE NIEUWE ZWINDIJK

Dat je sinds het voorjaar van 2019 kunt genieten van het unieke grensoverschrijdend getijdengebied (dat nota bene liefst 333 hectare groot is) is inmiddels genoegzaam bekend. Tijdens deze fijne fietstocht rijd je evenwel over de nieuwe dijk rond het uitgebreide deel van het Zwin. En dat garandeert jou een weergaloos zicht op de Zwinvlakte en het omringende polderlandschap. Je fietst onder leiding van een Zwingids van het Zwin Natuur Park tot in Cadzand-Bad en terug. Onderweg word je bijgepraat over de nieuwe dijk, het hoe en waarom van de Zwinuitbreiding en leer je vast weer wat bij over de prachtige fauna en flora van dit gebied.

Praktisch: Vrijdag 27 september, Zwin Natuur Park. De fietstocht begint om 13.30 uur stipt en zal een drietal uur duren. Deze activiteit is gratis. Voorzie wel een fiets die perfect in orde is.