Het ABC van de ZGP

vrijdag, 21 september, 2018 - 17:15

Van 10 tot en met 13 oktober vormt Knokke-Heist opnieuw het toneel voor de Zoute Grand Prix. Iedereen weet dat er dan heel wat prachtige oude en nieuwe auto’s te zien zijn in het straatbeeld, maar er is doorheen het weekend nog veel meer te beleven. Lees hieronder het ABC van de ZGP voor de leukste weetjes!

Albertplein

We starten met de place-to-be tijdens het ZGP weekend. Je kan er namelijk de start en de finish van de Zoute Rally, de Zoute GT Tour en de finish van de Zoute Concours d’Elegance live meemaken.

Zoute Grand Prix 2017

BV’s

Tijdens het weekend van 10 tot en met 13 oktober zakken ook heel wat BV’s af naar Knokke-Heist. Hét moment om bekende koppen te spotten, op en naast het parcours. Koen Wauters heeft alvast zijn komst bevestigd! 

Concours d’Elegance

Knokke-Heist heeft in 8 jaar tijd wereldwijd naam gemaakt met een elegantiewedstrijd voor de meest zeldzame en bijzondere classic cars. Het geheim van dat succes? Het exclusieve karakter, van zowel de deelnemers als de locatie. Iets voor u? Kom dan op zaterdag en zondag dit spektakel bewonderen op de Royal Zoute Golf Club. 

Deelnemers

De Zoute Rally telt 400 deelnemers of 200 wagens, Zoute GT Tour telt er evenveel en de Zoute Concours d'Elégance verwelkomt meer dan 100 wagens of 200 deelnemers. Dit samen is goed voor een totaal van meer dan 1000 deelnemers aan de ZGP! 

Experience

Speciaal voor de 10de verjaardag van de ZGP is er The Bburago Experience. Bemachtig een limited edition (slechts 5000 exemplaren) van deLamborghini Huracan in de ZGP kleuren. 

Leuk weetje: de bezoekers krijgen een unieke toegangscode waarmee je kan deelnemen aan de wedstrijd om kans te maken op 1 jaar gratis rijden met de echte versie van deze unieke Lamborghini. 

Flying quarter Mile 

De eerste rallydag eindigt met de Flying Quarter Mile in Heist. Deze uitdagende snelheidsproef zorgt voor de nodige spanning en spektakel voor de bolides en de toeschouwers tijdens de Zoute Rally. 

Golf

Op de Fairway 1 en Fairway 18 van de Royal Zoute Golf Club kan je meer dan 100 elegante pre- en post-war klassiekers van wereldklasse bewonderen. 

Zoute Grand Prix 2017

Hooibalen

Naar jaarlijkse traditie vormen strobalen opnieuw een belangrijk onderdeel  van de decoratie.

Iconisch

Voor alle autofans is de ZGP het moment om iconische modellen in het echt te zien. Er komen heel wat autospotters naar Knokke-Heist om de wagens vast te leggen op beeld.

Jury

Een internationale jury verzorgt de beoordeling en is naar goede gewoonte samengesteld uit een aantal klinkende namen. Dit jaar sluit Thierry Boutsen, de ex F1-piloot, zich aan bij de juryleden. 

Kustlaan

In de hippe Kustlaan zullen opnieuw 15 spectaculaire auto’s van de premium partners staan. Het ideale moment om samen te gaan shoppen, want voor hem zijn er de auto’s en voor haar de nieuwe wintercollecties.

Zoute Grand Prix 2017

Lebeau-Courally

De Belgische horlogemaker ontwierp volgens traditie een horloge in gelimiteerde oplage met een knipoog naar de automobielwereld. Voor de 10de editie van ZGP brengt Lebeau-Courally een unieke versie van 'Le Baron' uit. Als je dit pareltje rond je pols wil, zal je er snel moeten bij zijn. Er zijn slechts 25 genummerde exemplaren van gemaakt. 

Merken

Tijdens het weekend kan je heel wat topmerken bewonderen waaronder: Alpine, Aston Martin, Bentley, Jaguar, Ferrari, Mercedes-Benz, Porsche, Land Rover, Audi, Rolls-Royce,  Mc Laren, BMW, Alfa-Romeo, Lamborghini en Lexus. De Kustlaan en het mondaine Albertplein vormen de ideale achtergrond voor 18 spectaculaire auto podia. Ook op de Zeedijk zijn er verschillende paviljoenen en exposities te vinden waar men absolute droomwagens kan bezichtigen.

NIEUW

Nieuw dit jaar op de ZGP is een heuse shopping village op het Albertplein. River Woods stelt er hun exclusieve ZGP collectie voor. De collectie voor heren, dames en kids bestaat uit shirts, hoodies, jasjes en zelfs broeken helemaal op maat van dit gebeuren. Zelfs mocht het regenen zit je met hun prachtige paraplu helemaal safe. 

Oldtimers

Tijdens de Zoute Grand Prix bewonder je niet alleen prachtige nieuwe auto’s, maar ook heel wat oldtimers. De meeste wagens zijn gebouwd tussen 1920 en 1965.

Oldtimers Zoute Grand Prix 2017

PITlane

Als eerste op het programma van het weekend staat de technische controle voor de Zoute Rally by Stow. Alle 200 wagens worden op donderdag 10 oktober tussen 8 en 18 uur verwacht in de Zoute Pitlane op de Zeedijk. Daar worden de wagens niet alleen op veiligheid gekeurd maar ook op de authenticiteit van alle onderdelen. 

Quoteren

Tijdens de Zoute Concours d’Elegance zal de jury de auto’s onderwerpen aan een uiterst strenge controle en hen quoteren. Er zijn prijzen binnen verschillende categorieën zoals ‘Most Iconic Car’ of ‘Best Preserved Car’.

Rally

De Zoute Rally behoort tot de top oldtimerrally’s van de Lage Landen. Voor velen is deze rally het absolute hoogtepunt van het oldtimerseizoen.

Zoute Grand Prix 2017

Sale

Na een succesvolle editie in 2013 besloot veilinghuis Bonhams om jaarlijks een Zoute Sale te organiseren waar nationale en internationale kopers en verzamelaars samenkomen. Dit jaar gaat de ZOUTE SALE® by Bonhams door in de VIP-tent op het Albertplein op vrijdag 11 oktober om 17u30. 

Tien

Dit jaar vieren we de tiende editie van de Zoute Grand Prix. 

Ursellaan

Op de Graaf d’Ursullaan in Heist kan je de moderne GT’s van de Zoute GT Tour om ter snelst zien racen tijdens de Flying Quarter Mile. Spektakel verzekerd!

Vijfhonderd kilometer

Dit is de afstand die de oldtimers tijdens de Rally over 2 dagen zullen afleggen. 

Winnaars

Deelnemers van de Zoute GT Tour moeten verschillende technische en snelheidsproeven afleggen om tot winnaar gekroond te worden. Eén van de mooie prijzen is het Lebeau-Courally horloge.

Zoute Grand Prix

X-clusief

Hoewel we voor deze letter een beetje valsspelen, zal niemand kunnen ontkennen dat de Zoute Grand Prix één van de meest X-clusieve evenementen in Knokke-Heist is. Met een grote X!

Younger than 20 

Op zondag vertrekt de Zoute GT Tour by EY, met de moderne GT’s die jonger dan 20 jaar zijn. Onderweg zijn er minstens drie snelheidsproeven die op een afgesloten parcours worden gereden.

Zoute Grand Prix

Zoute

We sluiten natuurlijk af met het Zoute. Dit is namelijk het algemene toneel waar het ZGP spektakel doorheen het weekend te zien is. Hier moet je geweest zijn!