Kunstzinnig Lichtfestival lokte massa extra bezoekers naar Knokke-Heist

donderdag, 24 januari, 2019 - 10:45

De eerste editie van het Lichtfestival Knokke-Heist was een groot succes.

De spectaculaire en feeërieke openluchttentoonstelling van lichtkunst met het verhaal van ‘Le Petit Prince’ van Antoine de Saint-Exupéry als rode draad zorgde voor verwondering en bewondering. Meer dan 140.000 bezoekers lieten zich tussen 8 december 2018 en 6 januari 2019 verleiden om het magische lichtsprookje in levenden lijve te komen bewonderen. Door het Lichtfestival lokte de bruisende gemeente Knokke-Heist in de eindejaarsperiode maar liefst drie keer méér bezoekers dan vorig jaar. De app die een handige leidraad vormde voor de bezoekers, werd in totaal 15.000 keer gedownload en prijkte zo in de lijst van meest populaire entertainment-apps tijdens de eindejaarsperiode. En ook de hotels, restaurants en handelaars blikken meer dan tevreden terug op het sprankelende evenement. Smaakt duidelijk naar meer dus!

Wereldberoemde lichtkunstenaars

Curator Jean-Pierre Deschepper overtuigde wereldberoemde lichtfestival kindlichtkunstenaars uit Duitsland, Nederland en zelfs Nieuw-Zeeland om naar het artistieke Lichtfestival te komen. Ook de jonge Belgisch kunstenaar Tom Dekyvere gooide hoge ogen bij kunstliefhebbers wereldwijd met de indrukwekkende opstelling Rhizome op het strand. Onder impuls van het Lichtfestival ontpopte Knokke-Heist zich tot de winterse place to be voor kunst kijken, kerstshoppen en winters beleven. De gemeente lokte een nationaal én internationaal publiek.

 

Return voor lokale economie

En dat had ook een grote impact op de inkomsten voor de gemeente. Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele: “De return van het Lichtfestival voor onze lokale economie is enorm. Het evenement zette Knokke-Heist meer dan ooit op de kaart als een stad waar het ook in de winter heerlijk shoppen en vertoeven is. Ook de eerste tevredenheidscijfers tonen het grote succes van het wonderlijke evenement al duidelijk aan. Meer dan 90% van de bezoekers was tevreden over de wandeling langs de lichtinstallaties.”

Artistiek en poëtisch verhaal van de Kleine Prins

‘Le Petit Prince’, het boek van Antoine de Saint-Exupéry, behoort wereldwijd nog steeds tot één van de meest succesvolle boeken. Dit poëtisch sprookje vormde de basis voor het 3 kilometer lang interactief lichtparcours waarin jong en oud zich konden laten onderdompelen in een verlichte fantasiewereld.  Burgemeester Graaf Leopold Lippens: “Het Lichtfestival Knokke-Heist onderscheidde zich door het gebruik van één gekend en geliefd verhaal. We pakten niet zomaar uit met lichtjes, maar boden een artistiek verhaal op topniveau. Een verhaal dat bovendien veel meerwaarde bood voor Knokke-Heist, zowel voor de bezoekers, de inwoners als de lokale economie. We kijken nu al uit naar de verrassende staaltjes lichtkunst die vanaf december 2019 zullen te zien zijn in Knokke-Heist, tijdens de tweede editie van het Lichtfestival”, aldus de burgervader.