Tentuinstelling 2022

dinsdag, 15 maart, 2022 - 10:45

Keek je vorig jaar reikhalzend uit naar een volgende editie van Tentuinstelling? Daar stak corona helaas een stokje voor. Maar dit jaar is er wél groen licht voor deze triënnale die na succesvolle doortochten in 2006, 2009, 2012, 2015 en 2018 inmiddels voor de zesde keer plaatsvindt in Knokke-Heist.

Interview: Luc Michils, organisator Tentuinstelling & curator van Buiten Beeld

Tekst: Sarah Tulkens / Fotografie: Kathleen Demey & Patrick Verswijve

Tijdens het Hemelvaart- en Pinksterweekend voert een inspirerende wandel- of fietstocht je langs meer dan 400 kunstwerken. We vroegen initiatiefnemer en organisator Luc Michils waaraan het publiek zich kan verwachten.

Vanwaar het intiatief Tentuinstelling?
“Tentuinstelling wil een breed publiek laten proeven van hedendaagse beeldende kunst. In Knokke-Heist hebben vele tientallen kunstgalerijen voet aan de grond, maar nogal wat mensen hebben drempelvrees om naar binnen te stappen. We merken dat kunst in openlucht meer toegankelijk is en ook een groot publiek aanspreekt. Ten tweede geven we zowel gekende als minder gekende kunstenaars een podium om hun werken te tonen. En ten slotte heeft de organisatie van Tentuinstelling ook een sociaal doel. Alle werken op het parcours staan te koop en de kunstenaars schenken een mooi deel van de verkoopsprijs aan sociale en culturele doelen.”

Wat kan ik als bezoeker verwachten van een dagje Tentuinstelling?
“Je koopt een inkombadge in één van de twee vertrekpunten, Cultuurcentrum Scharpoord of de tuin Park ter Kalvekete in Westkapelle. Daarbij ontvang je een routeplan met alle adressen en info over de triënnale. De volledige route telt ongeveer 20 kilometer, de meeste bezoekers maken daar een mooie fietstocht van. Je kan het parcours in één dag afleggen, maar ook spreiden over verschillende dagen of zelfs over de twee weekends. Je badge blijft immers de hele periode van Tentuinstelling geldig. Op verschillende plaatsen onderweg kan je genieten van een deugddoend hapje of drankje bij een van onze lokale horecazaken. Wil je een locatie op een later moment nog een keertje opnieuw bezoeken, ook dat kan! Je keert zo vaak terug als je wil. Inkombadges zijn in voorverkoop in het bureau voor Toerisme en in Cultuurcentrum Scharpoord vanaf 1 april.”

Hoe selecteer je als curator de deelnemende kunstenaars?
“Ik ben een groot liefhebber van hedendaagse kunst en bezoek jaarlijks heel wat tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Daar pik ik veel ideeën op. Bij de uiteindelijke keuze van kunstenaars streef ik graag naar diversiteit. Zo is er voor elk wat wils en kan elke bezoeker zich wel vinden in het ruime aanbod aan kunstwerken. Die diversiteit toont zich bijvoorbeeld in de toegepaste materialen: hout, brons, kunststof, glas, keramiek, cortenstaal, natuursteen, metaal en zelfs papier. Zowat alles komt aan bod. Ook de stijlen zijn erg uiteenlopend, van abstract tot figuratief en alles daar tussenin. Op het parcours ontdek je zowel kleine beelden, die uiteraard ook geschikt zijn om binnenshuis te plaatsen, als monumentale werken. Herinner je je bijvoorbeeld het werk ‘Proud’ van William Roobrouck nog, dat tentoongesteld werd tijdens de editie van 2018? Dat werd door de gemeente aangekocht en schittert nu aan de rotonde van Ramskapelle. Natuurlijk krijgen we ook heel wat spontane aanvragen van kunstenaars die graag willen deelnemen. Een comité van experten adviseert mij bij de selectie. Vervolgens ontmoet ik elke kunstenaar in diens atelier om verdere afspraken te maken.”

Met wie werk je samen?
“Met de burgemeester, schepenen en betrokken medewerkers van Knokke-Heist was het aangenaam en vlot samenwerken. Ik kreeg van hen zelfs de primeur om in de gerestaureerde kerk van Westkapelle een kunstevenement te houden. Dat moet zonder twijfel één van de mooiste plekken van Tentuinstelling zijn! Daarnaast werk ik ook samen met acht verenigingen om deze triënnale te kunnen organiseren: Fifty-One Knokke-Heist, Kiwanis Knokke-Zoute, Lions Club Knokke-Zoute, Marnixring De Blinckaert, Rotary Club Knokke Oostkust, Soroptimist International Club Knokke-Oostkust, Zonta Damme en de Stichting Jenny & Luc Peire. Zij stellen ieder één of meerdere tuinen van hun leden ter beschikking. Die verenigingen en hun tuineigenaars zijn dus de gastvrouwen en -heren van Tentuinstelling. Het zijn ook zij die een keuze maken voor de sociale doelen waarnaar de winst van de verkoop van ‘hun’ kunstwerken gaat. Het warme enthousiasme waarmee zij hun bezoekers ontvangen, is een absolute waarborg voor het succes van het evenement. Maar ik wil ook zeker de vrijwilligers bedanken die alles in goede banen helpen leiden. Al deze mensen samen maken het mogelijk om van Tentuinstelling keer op keer een fantastisch kunstevenement te maken.”

Ontdek de kunstenaars

Tijdens deze editie van Tentuinstelling kan je werken van meer dan 50 beeldende kunstenaars bewonderen. Met hun uiteenlopende stijlen, inspiratiebronnen en materiaalgebruik valt er heel wat nieuws te ontdekken op de route. Alvast een voorsmaakje! 

EUDALD DE JUANA GORRIZ
Eudald de Juana Gorriz werd in 1988 geboren in een familie van beeldhouwers in een klein stadje in de buurt van Girona (Spanje). Omringd door een artistieke en natuurlijk omgeving, leerde hij het vak en ontwikkelde hij een diepe interesse voor kunst. Op negentienjarige leeftijd begon hij met zijn formele studies in Fine Art en verkende hij verschillende artistieke disciplines aan de Universiteit van Barcelona. Doorgaans gebruikt hij de menselijke vorm als uitgangspunt voor zijn ideeën omdat hij het een geweldig hulpmiddel vindt om emoties te uiten en met de kijkers te delen. 

KATRIEN GITSELS
Katrien Gitsels (°1966) integreert momenteel het concept ‘spanning’ in haar sculpturen. Spanning is aanwezig, zowel op het persoonlijke als op het maatschappelijke niveau. De sculpturen vertalen deze spanning in een zoektocht naar een dynamisch evenwicht en balans. Hierbij wordt vaak gewerkt met een combinatie van materialen zoals metaal, hout, steen en keramiek. Zowel binnen het interieur als in de tuin of de publieke omgeving zorgen deze sculpturen voor een dynamisch en rustgevend effect.

VIRGINIE BUYTAERT
Virginie Buytaert (°1971) heeft een voorkeur voor de voorstelling van het vrouwelijk naakt. Ze tovert klei en was om in aantrekkelijke vormen, met een vrouwelijke zachtheid, en beeldt de vrouw uit in harmonische en elegante houdingen. De materie die zij hiervoor gekozen heeft, het brons, leent er zich prachtig toe. Haar artistieke roeping is het gevolg van een liefde op ’t eerste gezicht voor Auguste Rodin, toen haar vader haar op achttienjarige leeftijd meenam naar Parijs, om er het befaamde Musée Rodin te bezoeken.

LAURENT REYPENS
Kempenaar Laurent Reypens (°1954) schildert en maakt beelden in brons en glas (Berengo Studio Murano). In zijn werken gebruikt hij steeds dezelfde kom van Belgisch aardewerkproducent Royal Boch. Deze kom vormt de rode draad doorheen zijn werken en fungeert als zijn handtekening. Het gaat met andere woorden niet om de kom an sich. Het gaat om de positie van de kommen of wat ze in hun welbepaalde volgorde uitdrukken. Deze posities zijn zeer divers en stralen rust en soms speelsheid uit. De werken danken hun kracht aan het repetitieve aspect.

PRAKTISCH

Bezoek Tentuinstelling 2022 van 26 t.e.m. 29 mei (Hemelvaartweekend) en van 4 t.e.m. 6 juni (Pinksterweekend).
Alle locaties zijn dagelijks geopend van 10 tot 18 uur.

Een inkombadge kost € 12 per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
Je ontvangt hierbij ook een routeplan met alle adressen van de locaties.
De badge is beide weekends geldig, dus je kan het parcours spreiden over meerdere dagen.

Op deze verkooppunten kan je vanaf Pasen 2022 je toegangsbadge kopen:
Cultuurcentrum Scharpoord: Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist
Dienst Toerisme (Lichttorenplein): Zeedijk 660, Knokke-Heist

Het parcours (+/- 20 km), dat je per fiets of te voet kan afleggen, brengt je langs 16 privétuinen, de kerk van Westkapelle en de Stichting Peire.
We adviseren volgende startpunten, maar je kan uiteraard ook op andere locaties inpikken.