Zeezucht: beeldenpoëzieparcours

donderdag, 17 december, 2020 - 10:45

De kustgemeente Knokke-Heist mag zeker en vast een kunststad genoemd worden. Meer dan 30 unieke beeldende kunstwerken trekken dagelijks de aandacht van de wandelaar, de fietser, de bestuurder. Stuk voor stuk beelden die spreken tot de ‘verbeelding’. Een ‘verbeelding’ die woordkunstenares Maud Vanhauwaert omzette tot ‘verwoording’.

5 gedichten op maat

In opdracht van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek mijmerde Maud over 5 unieke kunstwerken. Vijf gedichten op maat, zijn het resultaat. Of, is het toch maar één? Want elke laatste versregel wordt als een estafettestokje doorgegeven om het volgende gedicht te starten. Maud: “De gedichten geven hun laatste versregel aan elkaar door, waardoor ze onderling met elkaar verbonden zijn. Op die manier sporen ze je aan om op wandel te gaan langs de kustlijn.”

Het project ‘Zeezucht’ nodigt uit voor een poëtische wandeling, langs unieke kunstwerken, op een zucht van de zee. Kortom: een hartverwarmende wandeltip in deze barre tijden.

De gedichten gaan over onderstaande kunstwerken:           

·      Tomorrow Man, made by the sea – Catherine François (op golfbreker t.h.v. de Antoine Bréarstraat)
·      De zee, die grote beeldhouwer – Jean-Michel Folon (op golfbreker t.h.v. de Paul Parmentierlaan)   
·      Koppen/Lemuren – Franz West (op het Rubensplein)
·      Redderstoel – Kris Martin (op de vloedlijn Albertstrand, ongeveer t.h.v. de Wandelaar in Duinbergen)            
·      Tower – Thomas Lerooy (op de Zeedijk t.h.v. Anemonenlaan)

Van Bunnenplein

Een extra beleving vind je nog op het Van Bunnenplein, de startplaats van het parcours. Daar lees je op de zitbanken het gedicht dat door de vijf andere gedichten golft.

Op een zucht van de zee           
Trekt de tijd in mij terug          
Grootse schoot, wieg mij           
Ik ben dan niet in uw water           
Draag mij naar uw verte    
          

Flyer met QR-CODE

De volledige poëzieteksten kun je nalezen in de flyer. Deze is verkrijgbaar in de filialen van Bibliotheek Knokke-Heist en bij het Toerismekantoor in Knokke (Zeedijk 660). Op deze flyer staat een QR-code waarmee je de gedichten kan horen en de bijhorende kunstwerken kan zien in een artistieke video (www.beeldenindestad.be/ontdekken). 

Meer info over de kunstbeelden vind je in de brochures 'Zin in Kunst' en 'Kunststad'. Deze zijn ook verkrijgbaar bij het Toerismekantoor of kun je online terugvinden bij onze publicaties.  

Maud Vanhauwaert is een gekende naam in de poëziewereld. Ze schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.  Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen ‘Het stad in mij’ (Das Mag), een monument van meer dan 300 pagina's.