For Freedom Museum

Ramskapellestraat 91-93
,
8300 Knokke-Heist
050 687 130
info [at] forfreedommuseum.be

 

Openingsuren

Dagelijks open vanaf de paasvakantie tot half november van 10 uur tot 17 uur.

Van half november tot aan de paasvakantie open in de weekends en de schoolvakanties van 10 uur tot 17 uur.

Toegangsprijzen

Volwassenen : € 14
Kinderen tot 6 jaar : gratis
Kinderen 7- 12 jaar: € 8 (inclusief audiogids)
Leerkrachten op vertoon van kaart : € 10
Groepen vanaf 15 personen : € 10 per persoon

Cafetaria

Cafetaria met zonnig terras. Iedereen is van harte welkom in ons sfeervol ingericht museumcafetaria, ook indien het museum niet bezocht kan worden. Bovendien ligt het cafetaria  uitstekend gelegen als stopplaats voor fietsers die na de polders het  idyllische dorp van Ramskapelle doorkruisen.

Gesloten op Kerst- en Nieuwjaarsdag.

Het Verhaal

Het For Freedom Museum brengt op een bruisende en realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Geen enkele inwoner uit de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen bleef tussen 1940 en 1944 gespaard van repressie en ontbering. Deze zwarte periode in onze geschiedenis vormt het hoofdthema van het museum.

Unieke decors

Natuurgetrouwe diorama’s (kijkkasten) dompelen je onder in de regionale geschiedenis van 10 mei 1940 tot 3 november 1944, de dag dat het kanongebulder in de Zwinstreek eindelijk verstomde.

De Collectie

Het museum herbergt drie impressionante collecties. Patrick Tierssoone en Freddy Jones, twee oude schoolvrienden met een passie voor geschiedenis, stellen hun unieke verzamelingen originele voertuigen en uniformen ter beschikking. De Belgian Aviation History Association (Bahaat), een erkend vereniging van luchtvaartarcheologen, is de derde partner met een indrukwekkende tentoonstelling van opgegraven vliegtuigrestanten.

Het gebouw

De vroegere gemeentelijke school van Ramskapelle met bijhorend gemeentehuis uit 1876 werd tussen 2005 en 2007 gerestaureerd. De indeling en opbouw van de verschillende scènes werd toevertrouwd aan kunstenaar Pierre Verbreyt, een autoriteit op het vlak van museuminrichting. Zo mocht hij al de inrichting van twee musea in Normandië op zijn palmares strijken.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, de Europese overheid, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme West-Vlaanderen, journalist Paul Jambers en de plaatselijke bevolking van Ramskapelle speelden een grote rol bij de oprichting van het museum en droegen elk hun steentje bij. Zo werd de vroegere gemeentelijke school uitgebouwd als locatie van dit toch wel buitengewone project.

Broers

Broers Danny en Freddy Jones zijn de zonen van wijlen Dennis Jones, Brits Normandië veteraan uit Crewe/Cheshire (UK) die in 1947 met een meisje uit Knokke-Heist huwde. Zij kregen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van jongsaf ingelepeld. Het militair uniform dat vader Jones droeg tijdens zijn huwelijk was dan ook het allereerste uniform van hun collectie.

Poppen  

Elke pop in het museum heeft een persoonlijk verhaal. Vele Canadese families schonken uniformen van hun dierbare echtgenoot of vader aan het project. ‘Send it to Belgium, to Fred Jones, one day he’s going to start a museum, to tell our story, why we came ,why we bled and sacrificed our young lives!’ Dit waren de woorden van vele Canadese veteranen die meehielpen aan de opbouw van de verzameling.

Het For Freedom Museum is een groei-museum. Zeer regelmatig schenken mensen ons items, foto’s, brieven vol anekdotes en ook de bibliotheek breidt zich langzaam maar zeker uit. De mensen die het allemaal beleefden zijn de laatste generatie die nog getuigenis kunnen afleggen.

Boodschap

Deze triestige fase uit ons lokaal verleden moet aan onze kinderen en kleinkinderen overgedragen worden, in de hoop dat dergelijk oorlogsgeweld zich niet herhaald. De jeugd moet weten dat vrijheid een prijs heeft. Een prijs die onze voorouders met harde munt betaalden. Vrijheid moeten we koesteren. Deze belangrijke boodschap van vrede en verdraagzaamheid wordt dagelijks meegegeven in het For Freedom Museum.

Ben je de eigenaar van deze locatie en bevat deze informatie onjuistheden? Gelieve dan een correctie aan te vragen.