WK Wielrennen 2021

De UCI Road World Championships (WK Wielrennen) vieren in 2021 hun 100ste verjaardag en Knokke-Heist is één van de vier gaststeden én de startplaats van het wereldkampioenschap tijdrijden. De wedstrijden vinden plaats tussen zondag 19 september en woensdag 22 september 2021.

Wie koers zegt, zegt Vlaanderen. Maar wie koers zegt, zegt ook een beetje Knokke-Heist. Knokke-Heist telt bijna 1.800 recreatieve wielertoeristen die aangesloten zijn bij 13 verschillende wielerclubs. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we als gemeente graag onze schouders onder het WK Wielrennen zetten.  Sportief en recreatief fietsen past bovendien bij het goede beleven in Knokke-Heist en je kunt het perfect combineren met onze andere troeven zoals kunst, gastronomie en shoppen.

STRAVA FIETSROUTES

Naar aanleiding van het WK Wielrennen dokterde de Sportdienst Knokke-Heist maar liefst 8 WK fietsroutes uit. Smeer je ketting in, check je bandendruk en kies uit 3 kunstzinnige routes voor recreatieve fietsers en families (WK Beeldenroute 11, 19 of 30 km), 3 routes voor straffe fietsers (WK Cyclo Route 50, 75 of 100 km) of 2 MTB routes (WK MTB Route 23,8 of 35,8 km).

Daarnaast ontwikkelde de dienst Toerisme Knokke-Heist een heuse social media fietsroute genaamd de Hartjesroute. Al fietsend krijg je zoveel meer te zien van de duinen en je volgt het polderlandschap ook een stukje verder landinwaarts. Onderweg zijn er pitstops die de pijn verzachten, en waar je je reserves kan aanvullen. Aan het einde van de tocht schrijf je 70 km op je teller en kan je je Strava-art delen met de wereld!

De routes vind je op de Strava-account van Knokke-Heist of download de GPX-files om in te laden op jouw fiets-gps.

MOBILITEIT IN KNOKKE-HEIST

Met de start aan het Casino en een passage langsheen de dijk en in het centrum van Knokke en Westkapelle zal onze badplaats ongetwijfeld heel wat aandacht in pers en media krijgen. Maar uiteraard zal er voor de inwoners, tweedeverblijvers, handelaars en werklieden ook enige hinder zijn. Via een tijdelijke politieverordening wil het gemeentebestuur er voor zorgen dat het evenement zowel voor de deelnemers als publiek veilig en vlot kan verlopen. De politieverordening legt o.a. een aantal beperkingen op voor aannemers en bouwfirma’s die de openbare weg willen innemen tussen 1 en 26 september 2021. Een aantal werken zullen ook niet uitgevoerd kunnen worden in die periode. 

Mobiliteits- en bereikbaarheidsplan met 4 zones.

Het WK tijdrijden is een groot evenement met mondiale uitstraling dat een grote impact zal hebben op het verkeer in onze gemeente en de bereikbaarheid van delen van onze gemeente. Het gemeentebestuur heeft daarom in overleg met het organisatiecomité uit Vlaanderen, het mobiliteitsbureau Scelta Mobility en de politiezone Damme / Knokke-Heist een mobiliteits- en bereikbaarheidsplan voorbereid. Dit o.a. om de toegang van en naar verblijfplaatsen en handelszaken zo vlot mogelijk te laten verlopen, om de veiligheid van inwoners en publiek te garanderen en om een veilig verloop van het sportevenement te organiseren. Dit plan wordt continu bijgewerkt en alle wijzigingen zullen te gepasten tijde gecommuniceerd worden.  
 
De gemeente vraagt om er alvast rekening mee te houden dat er van 1 t.e.m. 26 september 4 zones komen waar maatregelen en beperkingen gelden.   

- Zone 1: Centrum Knokke; 
- Zone 2: De zone afgelijnd door de Kalvekeetdijk (van de Herenweg tot Kragendijk) 
- Zone 3: Ter hoogte van de Oostakkerstraat, Dudzelestraat, Herenweg, Dorpsstraat en Waterstraat 
- Zone 4: Centrum Westkapelle 

Wie in deze zones de openbare weg wil innemen, zal hiervoor een schriftelijke vergunning nodig hebben voor privatief gebruik zoals een verhuis of werken aan gebouwen. Hou er rekening mee dat elke handeling die als hinderlijk ervaren wordt voor de organisatie van het WK Wielrennen gesanctioneerd wordt. Deze zones mogen sowieso, vanaf 2 uur voor de start van de wedstrijd, door niemand betreden worden. Je kan bestraft worden met een administratieve geldboete van maximum 350 euro. 

Meer info 

Meer info over het WK Wielrennen en het parcours vind je op https://www.knokke-heist.be/wk-wielrennen-2021  
Heb je specifieke vragen over mobiliteit, dan kun je terecht bij de dienst Openbaar Domein via 050 630 178 of openbaar.domein [at] knokke-heist.be
Ben je lokale handelaar en heb je vragen over de bereikbaarheid van je handelszaak tijdens het WK? Neem dan contact op met de dienst Lokale Economie via 050 630 378 of lokale.economie [at] knokke-heist.be