Zomer in Knokke-Heist: 10 x to do coronaproof

Door het annuleren van de grote massahappenings deze zomer, werden een hele reeks kleinschalige initiatieven ontwikkeld waarbij gezelligheid, beleving en artistieke sfeer de gastronomie en het shoppen meer kleur zullen geven.

1. Shop in the name of love

Knokke-Heist zet deze zomer zijn status van shoppingparadijs nog meer in de verf.

Shoppingshuttle
Vanaf 4 juli tot half oktober kunnen alle funshoppers gratis gebruik maken van een elektrische shuttledienst. De rit alleen al in deze trendy en geluidsarme citymobiel maakt dit tot de meest unieke hop on hop off-ervaring van de Belgische kust!

Shoppingplan
Op dit plan vind je een handig overzicht van de winkelzones in de Lippenslaan, Dumortierlaan en Kustlaan. De grote verscheidenheid aan winkels en restaurants is erop aangeduid, alsook de openbare toiletten en de omliggende randparkings. De shoppingplannen zijn gratis verkrijgbaar bij de dienst Toerisme Knokke-Heist, bij de lokale handelaars en in de openbare gebouwen. 

Street Art 
Trendy zitmeubilair en street art maken shoppingbeleving in Knokke-Heist nog hipper. Via enkele tijdelijke ingrepen wordt het er een stuk groener, gezelliger en aantrekkelijker uitzien. Hiervoor werd onder andere een beroep gedaan op street art kunstenaars Disorderline, Leon Keer en Antonyo Marest. 

2. Rosie's Roll-In Roller Disco

Rolschaatsen is (weer) hip en wie zich eraan wil wagen kan deze zomer in Knokke-Heist terecht op het kerkplein van de Sint-Margaretakerk in het centrum van Knokke. Van 11 juli tot 30 augustus komt er een outdoor rollerskatepiste met de klinkende naam Rosie’s Roll-In. Je wordt er ondergedompeld in de hippe retrosfeer van de jaren 50. Door shoppers en bezoekers een sportieve, trendy en kleinschalige beleving aan te bieden, hoopt het gemeentebestuur de lokale handelszaken en horeca in de buurt een serieuze boost te geven. Uiteraard zullen er heel wat maatregelen genomen worden zodat het rolschaatsen op een coronaveilige, maar wel plezante manier kan plaatsvinden. 

3. Zoete Bloemen

Als gebrevetteerd hofleverancier zorgen Daniël & Nele Ost voor weergaloze moderne bloemenkunst. 

Een opvallende groene golf op het Lichttorenplein, abstracte piramides op het Driehoeksplein, een magisch-mooi portaal aan het begin van de Antoine Bréartstraat, een groenvolume op de Emile Verhaerenlaan, een met bloemenladders aangeklede baliezaal op de Zeedijk en een eye-catcher langs de Dumortierlaan. 

Dit alles, aangevuld met de nieuwe groenborders op de Lippenslaan en de unieke vertical garden op de hoek van Dumortier- en Lippenslaan zorgen voor een unieke totaalbeleving in kunstzinnig Knokke-Heist.

4. 50 tinten heist

Onder het motto 50 tinten Heist wordt het handelscentrum van Heist polychroom gepimpt met kleurrijke vlaggen, artistieke mozaïekbanken, fleurige bloembakken, coloriete zebrapaden, flashy kubusblokken en weergaloze 3D-art van de internationale pop-surrealist Leon Keer.  

5. Zoektochten voor alle leeftijden

Zoemtocht: zoektocht voor kleuters
Gezinnen met jonge kindjes tussen 0 en 6 jaar kunnen deelnemen aan de Zoemtocht. Het is een kilometer lange educatieve wandeling die start en eindigt in het toerismekantoor van Knokke.

Schatten van Vlieg: zoektocht voor kinderen
Ook deze zomer kan je op 7 verschillende locaties terecht in Knokke-Heist voor de Zoektocht van Vlieg. Vlieg prikkelt je zintuigen en laat kinderen tussen 6 en 12 jaar kennismaken met cultuur. 

Social Media Routes
Deze zomer wijzen de sociale media je de weg in Knokke-Heist. De badstad ontwierp drie nieuwe wandel- en fietsroutes, elk gebaseerd op een ander social mediaplatform. Zo toont de Instagram-route je de meest fotogenieke plekjes van de stad, neemt de TikTok-route je mee op een avontuurlijke tocht met allerlei ‘challenges’ en gaat de LinkedIn-route dieper in op het rijke ondernemersverleden en -heden van Knokke-Heist.

6. ART Knokke-Heist

Met 52 deelnemende kunstgaleries wordt het 28ste open galerieweekend van Knokke-Heist een voltreffer. Tijdens het weekend van 8 & 9 augustus staan creaties van onder meer Belgisch kunstenaar William Roobrouck, Brits beeldhouwwerker Simon Gudgeon en Italiaans ontwerper Ettore Sottsass in de kijker. Reden te meer om tijdens het tweede weekend van augustus af te zakken naar kunstzinnig Knokke-Heist.

Datzelfde weekend gaat ook de exclusieve kunstbeurs 'Art Nocturne Knocke' online van start. 

7. Gastronomische beleving

Mise en Plage Tasting Tour
Dit jaar geen culinair event op het strand van Knokke-Heist, maar wel een on tour versie! Van 21 juni tot 30 september kan je de heerlijke signature dishes die de chefs speciaal voor Mise en Plage 2020 hadden bedacht, gaan proeven in hun eigen restaurant of bistro. Op je eigen tempo, wanneer jij er zin in hebt. Zo maak je er een heerlijke zomer van!

GOESTE
Van 21 augustus tot en met 30 augustus zet Knokke-Heist haar smakelijke troeven extra in de verf met GOESTE. Deze gastronomische belevingsweek is de perfecte aangelegenheid om het culinair aanbod in Knokke-Heist te (her)ontdekken. 

 

8. Cartoonroute

Door het coronavirus zal het 59ste Cartoonfestival dit jaar niet plaatsvinden in de tent aan het Heldenplein zoals oorspronkelijk gepland. Maar een hele zomer lang niet lachen? Geen optie!
Het Cartoonfestival transformeert tot een gloednieuw concept: een openluchttentoonstelling met een wandel- of fietsroute doorheen Knokke-Heist.

9. BEE XXL by Wim Tellier

Op het strand van Knokke-Heist kan je van 4 tot en met 20 september zes reusachtige bloemen bekijken. Het openlucht kunstproject is een initiatief van de spraakmakende hedendaagse kunstenaar Wim Tellier. Met BEE XXL vraag hij aandacht voor bijen als levensnoodzakelijke dieren voor het behoud van onze biodiversiteit.

10. Nieuwe kunstwerken

William Roobrouck - Proud
Wie Knokke-Heist binnenrijdt via deelgemeente Heist wordt verwelkomd door het nieuwe kunstwerk 'Proud' van William Roobrouck. 

Thomas Lerooy - Tower
Aan Cap Horn in Duinbergen, blinkt nu het nieuwe kunstwerk 'Tower' van Thomas Lerooy. Deze gigantische totem is maar liefst 22 meter hoog en bestaat uit 49 hoofden. 

Deze zomer verrijzen er ook drie tijdelijke sculpturen op De Wandelaar in Duinbergen. Deze fascinerende kunstwerken zijn van de hand van de jonge Belgische kunstenaar Dries Boutsen

Ook de Antwerpse beeldhouwer Philip Aguirre y Otegui brengt tijdelijk op het Van Bunnenplein twee monumentale sculpturen en een permanent kunstwerk in de school 'De Pluim'.

Met het handige nieuwe stadsplan Kunststad Knokke-Heist in de hand ontdek je de culturele rijkdom van de badplaats. Stads- en strandsculpturen verrassen op onverwachte locaties.

Bekijk hier het volledige aanbod aan activiteiten. 

We vragen jullie om steeds de coronamaatregelen in acht te nemen. Zo houden we het veilig voor iedereen en kunnen we nog een zomer lang genieten van Knokke-Heist!