Rose Des Vents II - Wim Delvoye

Driehoeksplein
,
8300 Knokke-Heist

Het werk van Delvoye kenmerkt zich door een grote interesse in ambachtelijke productieprocessen. Vaak speelt ironie een grote rol. Hij houdt van provoceren en confronteren. Maar tegelijkertijd is zijn kunst uiterst serieus en zorgen zijn creaties voor discussie. Hij speelt een subtiel spel van betekenissen en associaties. Het varken bijvoorbeeld, is een dier dat in oorsprong in het wild leefde en een schrander dier is. In onze tijd is het verworden tot een industrieel product, een bleekroze evenknie van de naakte blanke mens, een spreekwoordelijk boegbeeld van stompzinnigheid.

De ‘plassende engel’ in gepatineerd polyester, weggehoond als godslasterend én gekoesterd door inwoners en toeristen, is eigenlijk bedoeld als een windroos en fontein. Ook hier weer een confrontatie tussen religieuze kitsch en volkse schunnigheid.

Wim Delvoye: ‘Hoe meer de mensen kwaad spreken over mijn engel, hoe beter. Dan kijken ze er tenminste naar. Mensen vinden het vuil, terwijl uitscheiding eigenlijk hygiënisch is, ik kan niet tegen vuiligheid.’

Ben je de eigenaar van deze locatie en bevat deze informatie onjuistheden? Gelieve dan een correctie aan te vragen.