De Kleine Prins / Ataneres Ensemble 20 uur

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
16.03.2024 - 20:00
€ 20,00

''De Kleine Prins'' van Antoine de Saint-Exupéry is vele dingen tegelijkertijd. Een schattig sprookje, maar ook een klinkende klassieker. Mooi en ontroerend, maar soms ook een tikkeltje beklijvend. Het verhaal is vaak pakkend in haar eenvoud, maar tegelijkertijd verrassend door haar vele verborgen verbanden en moralen. Maar hoef je die laatste altijd te vatten om het narratief te waarderen?

Helemaal niet! Deze contradictorische mix aan eigenschappen maakt van ''De Kleine Prins'' een unieke vertelling voor jong en oud.

Net deze wisselslag van gemoed en emoties, van diepgang en simpliciteit wil het Ataneres Ensemble met haar interpretatie van "De Kleine Prins" verkennen. De grondig geselecteerde muziekstukken weerspiegelen deze gedachte. Daarnaast bevat het programma een opmerkelijke wisselwerking tussen minimalistisch oeuvre... en Bach, twee extremen die verrassend complementair blijken!

Bio’s :

Jeroen Lenaerts studeerde in 2005 af aan de afdeling Woordkunst-Drama van het Lemmensinstituut in Leuven. Sindsdien speelde hij in verschillende theaterproducties voor jongeren van onder andere fABULEUS en Kollektief D&A. Bij het grote publiek is hij vooral bekend voor zijn rol van ‘Tim de politieman’ in de Eén-serie ‘Thuis’. Enkele jaren geleden ontdekte Jeroen zijn bas-bariton stem en volgde hij een klassieke zangopleiding.

Karen De Meyer is een professionele celliste en videografe, met daarbovenop een Master in de internationale en vergelijkende politiek op zak. Zij staat aan de wieg van deze productie, die in feite een combinatie van haar verschillende achtergronden betreft. Karen combineerde deze trouwens al eerder met succes, in de nog steeds lopende productie van MMM.

Ataneres Ensemble is een dynamisch, onafhankelijk strijkersensemble met roots in Leuven, dat klassieke muziek dichter bij het grote publiek wil brengen.

Het ensemble is opgevat als een horizontaal muzikaal collectief, zonder dirigent, en waar elke muzikant inspraak heeft op het artistieke eindproduct.

Naast het gevestigde repertoire richten wij ons op originele combinaties over verschillende muziek- en kunstgenres heen.

Sinds de oprichting in 2017 heeft ons ensemble bekendheid verworven met talrijke cross-over projecten. Daarbij brengen wij zowel klassiek als hedendaags repertoire, vaak minimalistisch en avant-garde, in combinatie met bijvoorbeeld film of woordkunst.

Wij leggen een expliciete focus op de Belgische hedendaagse muziek. Binnen dit genre hebben wij al een hele reeks opnames gerealiseerd met lovende kritieken en aandacht op nationale zenders en internationale streaming-platformen. Het ensemble kreeg hiervoor in 2019 de Fuga Trofee.

Ataneres bestaat uit een kern van prijswinnende en toonaangevende kamermusici en wordt aangevuld met musici van de grote symfonieorkesten in België.

Daarnaast hebben we befaamde solisten, dirigenten en kunstenaars te gast uit binnen- en buitenland. Concertmeesters van het ensemble zijn Nicolas Dupont, Nadja Nevolovitsch en Hugh Desmond, die nauw samenwerken met artistieke leider Wim Spaepen.

Het strijkorkest is een graag geziene gast in de gevestigde culturele centra in Vlaanderen en Nederland.

Ataneres concerteerde dan ook al in tal van prestigieuze Belgische zalen (zoals Flagey, Concertgebouw Brugge, Bijloke en Koningin Elisabethzaal) en op heel wat gerenommeerde festivals (o.a. Klarafestival - Waldenfestival, Belgian Music Days, Iedereen Klassiek en Festival Zeeuwsch-Vlaanderen).

Cultuur