Natuurexploratie: de Zwinduinen - 17 mei

Oosthoekplein
Oosthoekplein 21
,
8300 Knokke-Heist
17.05.2024 - 19:00
€ 2,50
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis

Thema: Zingende Boomkikkers en het mysterie van het natuurleven in de schemering.

Een avondwandeling door het duin is een bijzondere ervaring. Bij avondval worden o.m. de meeste zoogdieren actief, maar ook een aantal vogels waaronder de Nachtegaal, Zanglijster, Roodborst sluiten de dag af met een laatste territoriumafbakening. Maar het blijft natuurlijk een ontdekkingstocht op geluk. Op een avondtocht hangt veel af van hoe onopvallend wij ons kunnen verplaatsen en wat toevallig ons pad kruist. In het bijzonder om eventuele zoogdieren te zien, mogen we totaal niet opvallen, noch door geluid, noch door geur. Diverse zoogdieren, zoals Vos, Ree, Egel, Wezel, Hermelijn en Steenmarter zijn in het gebied aanwezig, maar hebben meestal een zeer verborgen leefwijze en schuwen de mens, zeker in een druk bezocht gebied als de Zwinduinen. En met een beetje geluk hebben we ook een ontmoeting met een of andere uil. Zowel Bosuil, Ransuil en Steenuil broeden de meeste jaren met minstens 1 koppel in het gebied. Vooral Bosuil die vroeger in het gebied afwezig was, breidt uit en is tegenwoordig met minstens 3 koppel aanwezig. Ook sporen we met behulp van de batdetector vleermuizen op. We gaan dus op zoek naar alle mogelijke nachtelijke ontmoetingen. Maar hoofddoel van deze natuurwandeling is het nachtconcert van de honderden nachtactieve Boomkikkers die bij geschikte temperatuur op liefdespad zijn en de mannetjes zingen dan volop vanuit de talrijke duinpoelen en het braamstruweel in de buurt van de poelen. En wie weet horen we dit jaar voor het eerst toch nog de ratelende roep van zingende mannetjes van de poging tot herintroductie van Rugstreeppad uit de ondiepe duinpoelen weerklinken.

Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtige winter/voorjaar laarzen noodzakeliljk.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050 51 91 01 of 0475 40 79 29

Afspraak: om 19:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.

Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

Wandelen
Natuur