Golven van papier: 3x boekentips uit Knokke-Heist

Nog op zoek naar leeslectuur tijdens een dagje strand? Met onze boekentips ben je uren zoet. Ontdek hier 3 boeken die het natuurschoon, de aparte levensstijl en de rijke geschiedenis van Knokke-Heist tot leven laten komen. 

Dit is een artikel uit KH Magazine 49 (tekst Katrijn Serneels)

1. Zwin Natuur Park - bezoekersgids

Dit natuurboek verklapt je per maand de mooiste highlights van het Zwin Natuur Park

'Zwin Natuur Park’, de nieuwe bezoekersgids van het natuurgebied met dezelfde naam, is geen gewone gids over fauna en flora, maar heeft dankzij de prachtige natuurfoto’s de looks van een salontafelboek. Door de foto’s lijkt het alsof je een lange wandeling met een magische verrekijker aan het maken bent. Van vlindervleugel tot vergezicht: tijdens het bladeren blijft je blik afdwalen naar de beelden. “Dit nieuwe boek was echt nodig: we hadden voor onze bezoekers enkel plannetjes met wat uitleg bij”, zegt wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts, co-auteur van ‘Zwin Natuur Park’. “Een mooi boek, niet té groot, zodat je het makkelijk kan meenemen in je tas als je gaat wandelen, was het basisidee.”

Het is een boek geworden dat doet wegdromen van paarse vlaktes vol zwinneblommen en dat zin geeft om in elk seizoen terug te komen. “We hebben voor elke maand van het jaar de highlights qua fauna en flora op een rij gezet. In februari keren de eerste ooievaars terug, in maart leggen ze eieren en in juli vliegen hun jongen voor de eerste keer uit het nest.”

Wouters favoriete seizoen om het Zwin Natuur Park te bezoeken? “Dat is de lente, wanneer alles begint te groeien en bloeien. Bomen, bloemen, vlinders, vogels, insecten ... het bruist hier van nieuw leven. In het boek krijg je tips over de verschillende seizoenen van de zingende nachtegalen tot de bloeitijd van de zwinneblommen bijvoorbeeld. Ook ontdek je er allerlei wandelroutes in en rondom het Zwin Natuur Park. Ik maak me sterk dat zelfs wie al dertig jaar komt wandelen in het Zwin Natuur Park toch nog iets nieuws zal ontdekken als hij of zij door dit boek bladert.”

Verkrijgbaar bij Toerisme Knokke-Heist of online op de webshop via shop.myknokke-heist.be

2. Les Secrets de Knokke-Le Zoute - ALAIN ZENNER

Vol heerlijke anekdotes waarmee je kan uitpakken op de volgende barbecue

Jurist Alain Zenner is met zijn lichtvoetige, maar toch diepgravende boek over de grote en kleine geheimen van het Zoute niet aan zijn proefstuk toe. “Ik heb aan de ULB lesgegeven en duizenden pagina’s over insolventierecht neergepend. Het idee om een boek over mijn geliefde kuststad te schrijven, was er misschien niet gekomen zonder de coronacrisis”, vertelt Alain. Als kind bouwde hij al zandkastelen in Knokke-Heist, na zijn pensioen kwam hij hier wonen. “Tijdens de eerste coronalockdown wandelde ik veel, hieruit groeide het idee voor een eerste boek, ‘Le Dictionnaire Ludique & Erudit du Confinement’. Dat sloeg zo aan, dat de uitgever vroeg of ik nog meer ideeën in mijn pen had zitten … Tijdens mijn wandelingen door het Zoute borrelden er veel vragen in me op over de geschiedenis van de gebouwen en de oorsprong van plaatsnamen. Tijdens mijn zoektocht naar antwoorden, ontdekte ik mooie verhalen die ik graag wou delen. Prachtige beelden ook, de heemkring Cnocke is Hier heeft een archief waar ik naar kan blijven kijken.”

Het meest verrassende verhaal uit zijn rijk gevulde boek? “Dat is dat er in Knokke-Heist een koolmijn had kunnen zijn. Paul Lippens liet in 1912 tot 455 meter diep graven ter hoogte van het golfterrein Royal Zoute. Uit geologisch onderzoek bleek namelijk dat er steenkooladers onder de grond liepen van de Kempen tot in Cornwall. Zo’n ader zou zich ook onder het Zoute kunnen bevinden. Maar hoe diep hij ook groef, kolen vond Lippens niet. Wel een bron vol geneeskrachtig water. Op die plek werd La Maison de la Source opgericht, dat tot de jaren 1930 bezocht kon worden. Toen de bron opdroogde, kwam het toenmalig clubhuis van het golfterrein er in de plaats.”

Verkrijgbaar bij Toerisme Knokke-Heist of online op de webshop via shop.myknokke-heist.be

3. Zoute An Art of Living deel 1 - EDITION VENTURES

Een jong, trendy boek dat buiten de gebaande paden treedt

Heb je dat ook dat tijdens die zonnige dagen aan het strand je magazine sneller uit is dan je glas rosé? Wat je dan nodig hebt is ‘Zoute An Art of Living’. Door dit boek vol verrassende verhalen en hoogstaande fotografie kan je blijven bladeren tot de zon ondergaat. Om de dag erna weer ergens anders te blijven hangen. “Het is een boek om een paar maanden op de koffietafel of je terras te laten liggen”, zegt co-auteur Céline Pécheux. “Ik kom al sinds mijn jeugd in Knokke-Heist, net als Isabelle Vander Heyde, met wie ik het boek schreef. We wilden een boek maken dat het unieke van de levensstijl in Knokke-Heist vat, dat buiten de gebaande paden treedt, het rijke verleden eert, maar ook jong en trendy voelt.”

Als klein meisje verkocht Céline papieren bloemen op het strand, nu zet ze niet eerder vertelde verhalen op papier. In ‘Zoute An Art of Living deel 1’ gaat ze mee op reis met de jonge Leopold Lippens, in deel 2, dat in de zomer zal verschijnen, duikt ze in het verborgen leven van Roger Nellens. “Maar ik ga ook op bezoek bij gezinnen die in onze badstad leven en treed in gesprek met architecten om de uniciteit en identiteit van plekken als Westkapelle, Duinbergen, het Zoute en Heist in beeld te brengen.” Kunst, architectuur, stijl, natuur … alles wat Knokke-Heist zo bijzonder maakt komt aan bod. “In het eerste deel van ons boek toont Valery Lippens zijn eigenzinnige beelden van de natuur, in het tweede deel gaan we de paarden achterna, op jacht met de honden.” 

Verkrijgbaar bij Toerisme Knokke-Heist of online op de webshop via shop.myknokke-heist.be