Gouden Hoed 2019 - Winnaar

Israëlische cartoonist Nirgen wint Grote Prijs Knokke-Heist 2019, Gouden Hoed 

De Israëlische cartoonist Nirgen heeft de 58ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen. De beslissing om Nirgen dit jaar de Gouden Hoed en de bijhorende geldprijs van 5000 EUR te geven werd genomen door een professionele jury, onder leiding van voorzitter Chris Dusauchoit. Samen met cartoonisten Steven Degryse (Lectrr) en Kim Duchateau, striptekenaar Merho, Marc Coenen (Opleidingshoofd Journalistiek hogeschool PXL) en Ann Van Camp  (Standaard Uitgeverij) had hij de moeilijke taak om uit de 2325  ingezonden cartoons de winnende spotprent te kiezen.

Jury statement:

De Gouden Hoed is een echte cartoon, zonder overduidelijke vingerwijzing. In praktisch alle andere cartoons zit dat telkens wel. Het is zowaar een grapje en dan nog een originele ook! 

Zilveren Hoed

De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar Dimitrios Georgopalis uit Griekenland. Zijn cartoon Full moon Vs social media levert hem € 2000 op. 

Jury statement:

De nummer twee is een vaak terugkerend thema: de mens die niet meer naar de wereld kijkt, maar naar hoe zijn of haar smartphone die wereld vastlegt. Heel mooi uitgevoerd.

Bronzen Hoed

De Bronzen Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar Agim Sulai uit Italië. Met zijn cartoon Rich and Poor overtuigde hij de jury om de derde prijs en het bijhorend prijzengeld van €1000 aan hem toe te kennen. 

Jury statement:

Bij deze cartoon gaat het echt om de ambacht. Het is zeer knap getekend of geschilderd. Het thema mag dan niet super origineel zijn, het vakwerk waarmee het is uitgevoerd is prachtig. 

De prijs van het Davidsfonds

De prijs van het Davidsfonds, waarbij enkel de Belgische Cartoons deelnemen gaat dit jaar naar Alfons Vos uit Westerlo met zijn cartoon Beer in het vizier. 

Jury statement:

Het is niet zozeer de tekenstijl, maar wel de grap die ons overtuigde: zich in een benarde situatie niet gewonnen geven en de belager te slim af zijn.

58ste Internationaal Cartoonfestival

Knokke-Heist is voor de 58ste keer gastheer van de internationale cartoonisten. Na al die jaren blijkt de wedstrijd nog steeds bijzonder populair, want ruim 679cartoonisten uit meer dan 85 landen namen deel aan De Grote Prijs Knokke-Heist, de oudste cartoonwedstrijd van de wereld. In totaal werden er 2325 cartoons ingestuurd. 

De winnaars en een selectie van de Gouden Hoed (lijst_geselecteerden_voor_website.xlsx) zijn te zien tijdens het 58ste Cartoonfestival, dat plaatsvindt van 29 juni tot 1 september 2019. Deze editie zal alvast één zijn om duimen en vingers af te likken want voeding en onze eetcultuur staan deze keer centraal in de thematentoonstelling.