Jongste meester-chocolatier verovert Knokke-Heist

De fiets van Greg Van Avermaet, de kroon van de Zweedse koning en het cruiseschip in de terminal van Zeebrugge. Wat die drie met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal van de hand van Oliver Van Nueten. De chocoladeversie welteverstaan. Er is geen verzoek te gek voor de 22-jarige meester chocolatier die na twee jaar in Zeebrugge nu in de Lippenslaan neerstrijkt.

                                                                                   Tekst: Kristof Vanderhoeven / Karel Duerinckx

Dat moet als thuiskomen aangevoeld hebben…

Oliver Van Nueten: “Wees daar maar zeker van. Ik heb van mijn negende tot mijn veertiende in het buitenland vertoefd – mijn ouders reisden als medisch consultant de hele wereld rond – maar sinds mijn veertiende woon ik weer in Knokke-Heist en dat bevalt me prima. Niet in het minst omdat ik als fervente surfer en longboarder eigenlijk nergens beter kan zitten. En dat geldt uiteraard ook voor mijn werk als chocolatier.”

Wat is het verschil met Zeebrugge op dat vlak?

“De uitstraling van de stad en de hoeveelheid mensen die hier voorbij lopen. Zeebrugge was prima om te starten – de huurprijzen van commerciële panden zijn daar ook iets democratischer – maar Knokke-Heist is natuurlijk een ander paar mouwen. Ik ben hier nochtans in volle coronaperiode gestart, maar zelfs in die omstandigheden
beschouw ik Knokke-Heist alleen al op het vlak van passage als een big step up.”

Geen nood, we vergeven je het Engels en dopen jou nog niet meteen tot de Astrid Nuyens van de chocolatiers.

“Haha, thank you. (grijnst) Opgroeien in het buitenland doet wel wat met je. Niet alleen op het vlak van taal, maar ook qua mentaliteit. Ik ben nog maar net gestart in Knokke-Heist en ik denk nu al aan de volgende stap: het buitenland veroveren. Let wel, ik zou Knokke-Heist nooit in de steek laten, dus als het me zou lukken – and
that’s a big if – zou het een en-en-verhaal worden. Ik zie mezelf echt een zaak openen in Los Angeles. Ik kan niet ontkennen dat die reislust een deel van de reden is waarom ik zo verliefd ben geworden op dit beroep. Komt daar nog eens bij dat je in het buitenland als Belg sowieso als een soort chocolade-expert wordt beschouwd, dus daar kan ik dan maar beter mijn voordeel mee proberen te doen.”

In België is het als jonge chocolatier vast niet gemakkelijk om je te onderscheiden van bekende chocolatiers zoals Dominique Persoone en David Maenhout. Hoe ben je daar dan toch, zo snel, in geslaagd?

“Ik ken zowel Dominique als David vrij goed en daar waar Dominique vooral een inspiratiebron is waar ik erg naar opkijk, is David echt mijn mentor. Ik heb nog stage gelopen bij hem en zelfs nog een tijdje als jobstudent bij hem in de zaak gewerkt. Hij heeft me echt heel veel geleerd. Ik moet toegeven dat ik een beetje bang was dat hij het me kwalijk zou nemen dat ik me ook in Knokke-Heist kwam vestigen, maar het tegendeel is waar. We komen nog geregeld bij elkaar over de vloer en we sturen zelfs klanten door naar elkaar. We zitten ook niet echt in elkaars vaarwater in die zin dat David vooral de man van de geweldige pralines is en ik me meer op chocoladesculpturen heb toegelegd.”

Wat niet wegneemt dat ook jij steevast zeven pralines in de aanbieding hebt en je naast je sculpturen ook workshops aanbiedt.

“Klopt. Ik creëerde inmiddels al meer dan honderd verschillende pralines – met de caramelpraline als absolute publiekslieveling – en ik puur veel plezier uit de verschillende workshops die ik geef. Het voelt goed om je passie te kunnen delen met anderen. Daarom dat ik zowel workshops van een uurtje aanbied voor de absolute beginneling, als workshops van meerdere uren voor de iets meer gevorderde chocolademaker. Maar het is in die grote sculpturen dat ik mijn creativiteit het meest kan botvieren. Dat was ook meteen duidelijk toen ik als veertienjarige begon aan Ter Groene Poorte. Ik wist op voorhand niet of ik chef, patissier of chocolatier zou willen worden, maar na de eerste kennismaking met het prachtige product chocolade, wist ik dat ik dit mijn hele leven zou willen doen. Het voelt ook niet als een job, maar goed ook, want als 22-jarige heb ik nog wel wat arbeidsjaren voor de boeg.”

Wat maakt chocolade dan precies zo’n prachtig product voor jou?

“Het feit dat je er alles mee kunt doen. Je kunt het smelten, verwerken in andere zaken, makkelijk assembleren … De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is voor iemand met heel veel inspiratie en een grote drang naar creatie bijzonder dankbaar. Niets zo leuk als carte blanche krijgen van een klant. Enerzijds omdat dat een gigantisch
compliment is, en anderzijds omdat ik met dat vertrouwen van de klant op zak, helemaal los kan gaan met mijn creativiteit. Heel vaak weet ik zelf niet hoe iets technisch moet en of die constructie überhaupt wel mogelijk is, maar dan zet ik gewoon mijn koptelefoon op en word ik helemaal zen. Dat gevoel van in je creatieve bubbel te zitten en zowel tijdsbesef als omgevingsgeluid te voelen wegvallen, is met niets ter wereld te vergelijken.”

‘Anything is possible … if it’s made of chocolate’ is de tagline van Van Nueten Chocolates en dat zegt zo mogelijk nog meer over jouw attitude dan over chocolade op zich.

“Dat heb ik overgehouden aan dat internationale aspect van mijn opvoeding. De typische Belgische bescheidenheid is me vreemd, zonder dat ik van de daken ga schreeuwen dat ik de beste ben. Ik durf gerust te zeggen dat ik droom van een internationale carrière, maar besef tegelijkertijd dat ik nog veel te leren heb. Zeker als ik zie wat iemand als Amaury Guichon (de Zwitserse meester-chocolatier met een atelier in Las Vegas, nvdr.) allemaal weet te creëren. Leuk is wel dat ie dat nagenoeg allemaal deelt via zijn sociale media. Zo kan ik alleen al door die filmpjes te bekijken, heel wat van hem opsteken. Al zou het natuurlijk de max zijn om eens een samenwerking met hem op te zetten. En ja hoor, dat heb ik hem al eens gevraagd via Instagram, zij het zonder antwoord voorlopig. Als ik een verzoek krijg, zeg ik eigenlijk altijd ja – zonder na te denken. Toen de vraag kwam om de fiets van Greg Van Avermaet na te maken in chocolade voor zijn overwinning in de E3 Prijs Harelbeke, zei ik gewoon ‘natuurlijk’, zonder te beseffen dat mij dat 95 werkuren zou kosten – research niet inbegrepen. Hetzelfde gold voor het 1,5 m lange cruiseschip dat de nieuwe terminal van Zeebrugge siert. Nog voor de vraag gesteld was, had ik al toegestemd. Het is pas achteraf dat ik merk hoe moeilijk sommige sculpturen wel zijn, maar het is me tot hiertoe nog niet overkomen dat ik iets niet op tijd heb afgekregen. Zelfs de kroon van de Zweedse koning – die vraag kwam van een belangrijke zakenman die door de Zweedse koning ontvangen zou worden en me carte blanche gaf voor een origineel cadeau – heb ik op basis van enkele foto’s tot in het kleinste detail kunnen namaken. Mijn ouders hebben me toen wel even in de arm moeten knijpen omdat ik niet kon geloven dat dit gelukt was.”

Het is aandoenlijk om te zien hoe trots je ouders op je zijn. Ze gaven je niet alleen de kans om je passie voor chocolade ten volle te ontdekken, ze gunnen je ook jouw plaats in de spotlights.

“Zo voel ik het ook aan. En ik besef maar al te goed hoeveel geluk ik daarmee heb. Er zijn niet veel jonge twintigers die zo’n goeie band met hun ouders hebben. Mijn mama en papa hebben niet alleen geïnvesteerd in mijn zaak, ze helpen me ook waar ze kunnen. Zo maakt mama mee de pralines en assisteert papa me bij de creatie van grote sculpturen. Samen brengen ze me de finesses van het zaken doen bij en ze voelen zich geen van beiden te goed om bij te springen op stressmomenten. Ik zie papa daar nog raampjes in dat cruiseschip staan tekenen met zijn scalpel.” (lacht)

Je gebruikt een scalpel om je chocoladesculpturen vorm te geven?

“Ook dat is een invloed van mijn ouders. De helft van mijn werkmateriaal is het typische materiaal dat chocolatiers gebruiken en de andere helft is medisch materiaal van mijn pa. Zo gebruik ik bijvoorbeeld zelden een spuitzak, maar wel een traditionele plastic spuit. Daar kun je ook heel erg fijn mee werken en het is nog beter voor het milieu ook, want die spuit kun je gewoon uitspoelen en hergebruiken.”

Vind je het belangrijk om ook een milieuvriendelijke chocolatier te zijn?

“Absoluut. Je kunt in deze tijden geen eigen zaak meer hebben en die niet zo duurzaam mogelijk proberen te runnen. Zo geven we bijvoorbeeld twee euro korting voor mensen die hun oude luxepralinedoos opnieuw laten vullen als ze nieuwe pralines komen kopen. Het zou overigens zonde zijn om die dozen na één keer weg te gooien, want dat zijn echt hele mooie exemplaren met een magnetische sluiting, dus die kun je makkelijk tientallen keren gebruiken. Ik maak er ook een punt van om enkel cacao te gebruiken die van plantages komt waar de arbeidsomstandigheden perfect gerespecteerd worden. Ik werk met blends van Callebaut en ben samen met hen al eens een kijkje gaan nemen in Ghana om te zien hoe de mensen daar werken op de cacaoplantages. Toen ik vorig jaar geboekt was als spreker op een internationaal symposium in Belize ben ik ook mijn licht gaan opsteken op enkele plantages. Op zich is het niet meer dan logisch dat de experts van het basisproduct – want dat zijn die gasten echt wel – eens samenzitten met de expert van het afgewerkte product. Ik heb ter plekke zelfs een heuse Mayatempel – in Belize is er een grote Mayacultuur – gesculpteerd voor hen. Zo konden zij ook eens zien wat ik nu precies creëer met dat prachtige product dat zij mij leveren.”

Naar verluidt ben je zo gepassioneerd met je vak bezig dat je zelfs op vakantie aan het sculpteren slaat …

(lacht) “Dat klopt. In Spanje ontmoette ik een collegachocolatier die erg geïnteresseerd was in mijn manier van werken, dus heb ik samen met hem op enkele uurtjes een TIE Fighter gemaakt, aangezien we allebei grote Star Wars-fans bleken te zijn. Het klinkt vast gek om te werken op reis, maar ik zie mijn job nu eenmaal niet als werken. Ik beschouw mezelf als een gelukzak die van zijn passie zijn beroep heeft kunnen maken.”

Zou je jezelf naast een grote gelukzak ook een kunstenaar noemen?

“Zo onbescheiden ben ik nu ook weer niet, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het me wel deugd doet als anderen me zo noemen. De vergelijking met pakweg beeldhouwen is natuurlijk ook snel gemaakt, met het verschil dat ik met chocolade in plaats van marmer werk en dat mijn creaties eetbaar zijn.”

Ontdek zelf de topchocoladeadresjes van KH!

Van Nueten Chocolates, Lippenslaan 170
Chocolatier M, Sylvain Dupuisstraat 38
Moeder Babelutte, Lippenslaan 22a, en Moeder Babelutte Café, Graaf d’Ursellaan 6
Leonidas, Lippenslaan 93
Chocla d’Or, Dumortierlaan 53
Neuhaus, Dumortierlaan 139
Not Guilty, Zeedijk 682
Pierre Marcolini, Kustlaan 40
Chocolat De Luxe, Dumortierlaan 19
• Luc Rotsaert, Het Walletje 54, www.luc-rotsaert.com