Knocks Polderbrood

Het Knocks polderbrood is een hit bij bakkerij Philippe in Westkapelle. Het broodje is gemaakt van tarwe uit de Zwinpolders dat verwerkt wordt bij een Belgische molenaar. Volgens de bakker Kristof Van Haecke proef je zelfs dat het brood van lokale tarwe gemaakt is. 

Bakkerij Philippe in Westkapelle bundelde de krachten met boer Bart Lanckriet uit de Zwinpolders. Het nieuwe broodje ligt sinds kort in de rekken en is nu al een groot succes. 

Het concept was vanaf het begin duidelijk: een lokaal verhaal waar zowel de consument als de hele productieketen voordeel uit zou halen. “Het is een win-win-verhaal. Onze boer krijgt meer voor zijn tarwe omdat er in kleinere volumes wordt geproduceerd, en ook het milieu wint erbij. Tarwe moet vaak uit het Oost-Europa of zelfs Canada komen. Dus het product dat wij gebruiken, legt een pak minder kilometers af. Ten slotte proef je zelfs dat het Knocks polderbrood met graan van hier werd gemaakt. De samenstelling met deze specifieke tarwe, een Duitse soort, is anders. En dat smaak je. Van akker tot bakker: dat is onze slagzin.” 

Bakker Kristof beseft dat 'koop lokaal' opnieuw in opmars is sinds het begin van de coronacrisis. “Mensen zijn er bewust mee bezig. Ze gaan al sneller eens naar de lokale bakker en slager om daar lokale producten te kopen in plaats van aan te schuiven in de supermarkt”, vertelt hij. “De bedoeling is vaak om handelaars te steunen, maar lokale producten zijn vaak ook een pak gezonder. Ze worden minder opgepompt met enzymen of andere producten.” 

Golven en zeewater 

Ook het feit dat inwoners van Knokke-Heist zich graag identificeren met eigen producten, is een voordeel. “Daarom kozen we voor een passende naam. Bovendien zit het logo vol verwijzingen naar onze kustgemeente: met golven en het kleur van zeewater als achtergrond.” 

Het Knocks polderbrood is dus het beste voorbeeld van een korte keten waarbij de schakels in het productieproces zich op een steenworp van elkaar afspelen. “De molenaar werkt in het binnenland omdat hier geen molenaars zijn die dergelijke volumes verwerken. Maar ook dat is relatief dichtbij. Verder is dit een op en top Knoks broodje. Momenteel verkopen we het brood enkel in onze bakkerij, maar wie weet wat de toekomst brengt.” 

 

Het Knocks Polderbrood is te verkrijgen bij o.a. bakkerij Philippe (Westkapelle), bakkerij Debaere (Oosthoek) & Boulangerie Henri (Knokke).