De vioolvirtuoos die de muziekwereld veranderde: Ysaÿe is overal

zaterdag, 31 augustus, 2019 - 14:30

Eugène Ysaÿe (°1858) was lange tijd een vergeten violist. Wij kennen hem echter als een genie die mee aan de basis van de Koningin Elisabethwedstrijd stond, én zijn stempel drukte op de volledige muziekwereld. In 2017 zette violist Philippe Graffin Ysaÿe terug op de kaart. In 2019 is hij de spilfiguur in het International Music Festival van Knokke-Heist ‘Ysaÿe’s Knokke’.

Waarom

Waarom staat Eugène Ysaÿe dit jaar opnieuw centraal op het internationaal muziekfestival? Simpel, hij heeft de klassieke muziek gevormd. “In tegenstelling tot andere muzikanten die het grootste deel van hun tijd spenderen aan het instuderen van klassieke werken, leefde en componeerde hij met een blik op de toekomst,” zegt Philippe Graffin.

OMZWERVINGEN

Van 1890 tot aan de Eerste Wereldoorlog was Ysaÿe een geroemd violist en dirigent, maar tijdens de oorlog moest de man vluchten. Zo kwam hij onder andere in Cincinnati terecht, waar hij de leiding van het orkest op zich nam. Achteraf bleek dat deze omzwervingen in het buitenland zijn muze vormden voor zijn muzikale werk. Want alhoewel hij zijn blik vaak op de toekomst richtte, was het land van zijn jeugd en de folklore voor hem een ware inspiratiebron.
“‘Home’ is de plaats waar rimpels zich het best verbergen, waar de wortels je voeten stevig vasthouden, waar ook de reden van je bestaan ligt … Aan de bron waar men zijn krachten haalt, daar waar de warmte van het familienest dat ons sterker maakt, beter gewapend tegen de stormen des levens”, liet Eugène Ysaÿe ooit optekenen.

TERUG NAAR DE ROOTS

Aan het einde van de oorlog vonden overigens wel meer componisten hun inspiratie in dit thema. Ongetwijfeld zijn ook Ysaÿe’s nostalgische herinneringen aan de zomerlessen in Villa La Chanterelle in Knokke-Heist een bron aan muzikale rijkdom geweest. En de ‘home’ of ‘Home Sweet Home’, waar Ysaÿe het vaak over had, was beslist Het Zoute.

Dit jaar keren we tijdens het International Music Festival terug naar de roots, de heimwee naar vroeger, het verlangen naar de thuisbasis.

INFO 

International Music Festival Ysaÿe’s Knokke: 18 t.e.m. 21 september 2019
Dominicanenkerk: alle concerten
Casino Knokke: 21 september
Master Class: Hotel Memlinc, St. George’s Anglican Church, Dominicanenkerk
After-dinner concerts: verschillende locaties

Ontdek hier het volledige programma