E-bikes uitgetest: fietsen met een duwtje in de rug

zaterdag, 13 april, 2019 - 10:15

Tegenwoordig is de overgrote meerderheid van alle fietsen die verkocht worden elektrisch. Tijd dus om ze nog eens aan een flinke test te onderwerpen. Manlief wordt voor de gelegenheid mee opgetrommeld en onze keuze valt op de fietsroute Flirten met de Nederlandse grens. We gaan alvast eens een kijkje nemen bij de nieuwe dijk en de fikse uitbreiding van het Zwin.

Door Jill Van Cauwenbergh / Foto’s Johannes Vande Voorde

Op een mooie lentedag trekken mijn man en ik eropuit. Onze fietsen halen we op bij Veronique, de derde generatie aan het roer van Cycles Lampo. Ze runt de winkel samen met haar zakenpartner Vincent Herbots. Bij de twee gloednieuwe modellen van het Amerikaanse merk Trek die voor ons klaarstaan, merk ik onmiddellijk het fijne design op. De elegante lampjes en het feit dat alle kabeltjes netjes in het frame zijn weggewerkt, zorgen voor een gestroomlijnde strakke look. Mijn man lijkt dan weer zo gelukkig als een kind in de speelgoed- winkel met zijn mountainbike met gehydrovormd frame en geïntegreerde accu. Voor mij klinkt het als een wetenschappelijke formule waar ik niet wijs uit geraak, boys and their toys!

 

Van eco tot turbo
Na een korte uitleg, de fietsen wijzen immers zichzelf uit, rijden we de Zoutelaan op in de richting van het Blinkckaert-duinbos. Waar ik eerst voorzichtig in ecomode wil starten om de technische features te testen, lijkt manlief meteen alle power en kunnen van de fiets te willen uitproberen. Ik beschik over een ‘easy cruiser’-model met lage instap waarbij direct duidelijk wordt dat comfort hier de grote troef is. Je kan in vier standen rijden gaande van eco tot turbo, wat bij wat fellere tegenwind zeker welkom is. De batterij zit geïntegreerd in het frame waardoor de fiets heel stabiel ligt. Joris rijdt op een sportiever model en het moet gezegd worden, de knalrode mountainbike deed tijdens onze test toch wat hoofden omdraaien. De brede banden zorgen ook hier voor een goede wegligging en stabiliteit en lenen zich – zo zal later blijken – ook voor wat kleine o’road-excursies.

Door duin en bos
Met de zon in het gezicht en begeleid door een zacht windje passeren we enkele klassiekers van Knokke-Heist, zoals Marie Siska. Stilaan naderen we de ietwat ruigere natuur. Het uitzicht verandert werkelijk achter elke bocht. Vanuit het Blinkaertduinbos rijd je vlot langs het bezoekerscentrum van het Zwin Natuur Park naar de nieuwe dijk. Die ziet er alvast veelbelovend uit. Onderweg spotten we ook wat lokale fauna en flora. Verschillende soorten eenden trekken onze aandacht, alsook enkele ooievaars en grazende Schotse hoog-landrunderen.

 

Grens met Nederland
We voelen bijna instinctief aan wanneer we de grens met Nederland passeren, al merken we de grenspaal niet eens op. Het zit ’m in de kleine nuances waardoor onze Noorderburen zich het landschap eigen maken. Als we Sergio Hermans Air Republic zien, beseffen we dat we te ver gereden zijn. Maar voor het prachtige zicht op Knokke-Heist nemen we die extra kilometers graag voor lief. Onze e-bikes brengen ons naar het verste punt van onze route en na een korte rustpauze zetten we koers naar het andere uiteinde van de lus in Duinbergen. Onderweg besluiten we wat power uit onze bikes te halen en flink wat snelheid te maken. Tijdens een kleine race delf ik helaas het onderspit, zij het met een haarlengte verschil. Nog even flink in de remmen bij de denkbeeldige finish en ook voor die test slagen onze bikes met vlag en wimpel.

Krachtige service
Het laatste stuk fietsen we langs de zeedijk, waar we de zon al een beetje zien zakken. De dagen zijn nog niet zo lang, maar toch hebben we er ontzettend van genoten. Als we de route naderhand evalueren, blijkt vooral de diversiteit een grote meerwaarde. Je fietst door de straten, langs het strand, door de zachte en ruige natuur en langs het Zwin, maar evengoed langs velden en polders. Na onze 27 km hebben we werkelijk van alles iets gezien en geloof ons, we hebben er ontzettend van genoten.
Manlief blikt nog even op het informatiescherm van onze fietsen en komt met een aantal stellingen als ‘die 500Wh-power in de batterij heb je echt wel gevoeld’. De techniciteit ligt me wat minder, maar ik merk wel dat er slechts 1 blokje van mijn batterij verdwenen is. Nochtans hebben we het onderste uit de kan gehaald tijdens onze tocht. Met deze e-bikes moet je je dus zelfs bij langere tochten niet inhouden – zelfs niet in de turbostand.

Ons oordeel
We’re hooked. Een elektrische fiets kan voor iedereen een meerwaarde betekenen, niet alleen voor mensen van middelbare leeftijd. Het is een zeer goed alternatief voor de wagen: afstand vormt geen probleem meer.

Fietsroute: Flirten met de Nederlandse grens
www.west-vlinderen.be
Afstand: 27 km
Type route: themafietsroute
Startpunt: starten kan ter hoogte van knooppunt 13

Tip: je bent op bezoek in Knokke-Heist en wilt ook eens de route uittesten, op verschillende plaatsen in Knokke-Heist kun je nu ook e-bikes huren

Dit artikel verscheen in KH Magazine 36, op pagina 52-55.