Jeremy Deller - Ask the Animals, and They will Teach You

Beaufort 21
zondag, 7 november, 2021 - 15:15

“Kunst in een openbare ruimte kan meer dan alleen maar een decoratieve of herdenkingsfunctie hebben”

7

In 2021 is de triënnale Beaufort aan haar zevende editie toe. Langs de 67 kilometer van de Vlaamse kustlijn vind je op dijken, stranden en in de duinen kunstwerken terug. Dat maakt van Beaufort de grootste openluchttentoonstelling van België. Het beeldenpark telt ondertussen al 30 verschillende creaties.

3

De kameleon van Jeremy Deller is het derde permanente kunstwerk dat in het teken van Beaufort geplaatst wordt in KH. Wil je de overige nog eens bewonderen? Ga dan langs in de Labyrinth And Pleasure Garden #23 van Jan Vercruysse aan het IJzerpark. Of ontdek het Beach Castle van JeanFrançois Fourtou op het Maurice Lippensplein.

60

Het oudste kameleonfossiel dat gevonden werd, is meer dan zestig miljoen jaar oud. Dat verklaart ook de fascinatie van Deller voor de dieren: “Er is iets magisch aan kameleons. Ze kunnen dingen doen waar wij alleen maar van kunnen dromen en het zijn de mooiste wezens op aarde.”

7,8

Zoveel meter meet de kameleon van tong tot staart. En die tong heeft een extra leuke functie. Met het idee in het achterhoofd dat kunst meer is dan decoratie, maakte Deller van de tong een heuse glijbaan waarop kinderen tot 12 jaar volop kunnen spelen