Knokke-Heist gaat terug in zee met Beaufort 21

woensdag, 3 februari, 2021 - 12:00

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben vandaag de namen bekendgemaakt van de kunstenaars die deelnemen aan Beaufort 21. Curator Heidi Ballet selecteerde 21 kunstenaars die 21 kunstwerken realiseren, waaronder ook één project voor de hele Kust. Voor Knokke-Heist creëert Jeremy Deller (UK) een permanent kunstwerk. 

De zevende editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee loopt van 27 mei tot 7 november 2021. Voor de nieuwe editie is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van Beaufort te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

Beaufort 21 biedt perspectief in bange tijden

Curator Heidi Ballet: “Ik ben erg blij dat ik Beaufort voor een tweede keer mag cureren en een groep interessante internationale kunstenaars naar de Kust kan brengen.” “Het thema van Beaufort 21 ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de Kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze Kust de mens veranderd'. Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie.”, aldus Heidi Ballet.

"De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen, zowel uit de natuurlijke als de menselijke geschiedenis. Daarnaast benadrukken ze vergankelijkheid. In de eerste plaats vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis. Steeds meer stemmen worden toegevoegd aan een gekend verhaal. De kunstwerken doen iets gelijkaardigs. Ze activeren een collectief geweten en bieden nieuwe perspectieven op een bekende lokale context, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kijken.”

binnen- en buitenlandse Kunstenaars

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Nieuw is het project voor de volledige Kust: tijdens de zomer wordt een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers (US) uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren in samenwerking met ‘Die Verdammte Spielerei’. Westtoer doet een warme oproep aan alle amateurensembles aan de Kust en in het hinterland om deel te nemen aan deze muzikale performance.

Permanente kunstwerken: Laure Prouvost (FR) – De Panne, Els Dietvorst (BE) – Koksijde-Oostduinkerke, Goshka Macuga (PL) – Nieuwpoort, Oliver Laric (AT) – Middelkerke-Westende, Rosa Barba (IT) – Oostende, Maen Florin (BE) – De Haan- Wenduine, Marguerite Humeau (FR) – Blankenberge, Jeremy Deller (UK) – Knokke-Heist;

Tijdelijke kunstwerken: Adrián Villar Rojas (AR) – Zeebrugge, Nicolás Lamas (PE) – Bredene, Michael Rakowitz (US), Heidi Voet (BE), Timur Si-Qin (DE), Maarten Vanden Eynde (BE), Monokino (BE), Rossella Biscotti (IT), Jimmie Durham (US), Raphaela Vogel (DE), Sammy Baloji (DRC) en Nel Aerts (BE).

Iedereen doet mee

De Provincie West-Vlaanderen zet opnieuw de schouders onder dit uniek kunstproject. Het brede publiek kan Coronaproof de Triënnale Beaufort ontdekken. Bezoekers kunnen gedurende een langere periode in de eigen bubbel de vele kunstwerken langs de Kust
bezoeken. Spreiding in tijd en ruimte is perfect toepasbaar voor de Triënnale aan zee”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

“Iedereen doet mee: we zijn bijzonder blij dat alle kustgemeenten dit keer deelnemen, ook Blankenberge. Beaufort is een belangrijk initiatief om het toeristisch imago van de hele Kust te ondersteunen en te stimuleren. De Triënnale aan zee onderscheidt zich door de unieke beleving: kunst in het decor van de Kust en de zee”. 

Meer info: www.beaufort21.be