Op culinaire weekendtrip door Knokke-Heist

Vrijdagavond 17u30. De (thuis)werkweek zit er eindelijk op. Hoog tijd om – beu gezoomd en genetflixt – op zoek te gaan naar die immer deugddoende zeebries en al het culinaire lekkers dat Knokke-Heist te bieden heeft. We gidsen je langs koffiebars, sterrenzaken en ontbijtplekjes zo weergaloos dat enkele dagen Knokke-Heist volstaan om de batterijen weer helemaal op te laden. 

Tekst: Kristof Vanderhoeven

• VRIJDAGAVOND •

TAKEAWAY TIME

In Knokke-Heist opent zich een rijk palet aan mogelijk- heden. Maar als de coronaperiode ons iets geleerd heeft, is het wel dat er niets mis is met een goeie takeaway. Als we aankomen in ons appartement zakken we gezellig onderuit in de zetel en spoelen de werkweek al smikkelend weg met een heerlijke afhaalmaaltijd en een welverdiend glas wijn. Of je nu voor de smaken van Escabèche gaat of je opteert voor de klassieke keuken van restaurant Esmeralda, met respectievelijk 15 en 14,5 op 20 in de gerenommeerde Gault&Millau-gids, je weet zeker dat je je vrijdagavond opluistert met een smakelijke maaltijd. Ook een prima optie: Boo Raan, het Thaise restaurant van chef Dokkoon Kapueak en eigenaar Patrick Delanghe. Voor de Knokse incrowd behoort dit al een tijdlang tot datzelfde culinaire niveau, het werd trouwens recent bekroond met zijn eerste Michelinster.

Van Michelinsterren gesproken, het lag in de lijn van de verwachtingen dat Sel Gris z’n ster wist te behouden, maar dat Bart Desmidt na de herstart met een volledig vernieuwde Bartholomeus meteen weer van nul naar twee Michelinsterren zou gaan, kwam zelfs voor de chef als een verrassing. “Bij mijn weten is het een unieke prestatie: je twee Michelinsterren inleveren, om ze meteen nadien terug te winnen”, glundert Bart Desmidt nog na. “Bij Michelin vertelden ze me dat ze ons vier keer gecontroleerd hebben en dat we volgens hen meteen
weer op het niveau van de oude Bartholomeus zaten. Er is nochtans flink wat veranderd.

We werken hier nu nog maar met z’n vieren – mijn vrouw Sandra, mijn beste maat en souschef Philip en Ringo, sinds jaar en dag mijn vaste afwasser. Noem het back to basics, maar het doet wel verdomme deugd dat je meteen je twee Michelinsterren terugkrijgt en die 18 op 20 in de Gault&Millau behoudt. Die verandering was nodig omdat ik nog meer mijn ding wilde kunnen doen. Puur op product koken, dicht bij de klanten zijn en leute maken. Bartholomeus is meer no-nonsense dan ooit tevoren en ik voel dat mensen waarderen wat ik hier doe. Op deze manier kan ik nog tot mijn zeventigste achter mijn potten staan.”

• ZATERDAG •

TRAAG BEGINNEN, IN STIJL EINDIGEN

Wie met nog meer zin naar Knokke-Heist zal afzakken, is degene die weet hoe hij een doorsnee zaterdag kan omtoveren tot het begin van een weekend vol verwennerij. De dag beginnen kan perfect met een ochtendwandeling, vergezeld door een opkikkerende koffie. Of je nu bij Brazila langsgaat voor een coffee on the go of je bij Cómodo voor een latte macchiato met speculaas kiest, je dag beter starten wordt moeilijk. Eenmaal uitgewandeld is het tijd voor een lichte lunch. Uiteraard zijn er tal van geweldige lunchplekjes in Knokke-Heist, maar wij lieten ons oog vallen op Cuines 33. Een vaste waarde die zich na al die jaren nog steeds gelukkig prijst om uitgerekend in Knokke- Heist een restaurant uit te baten.

Chef Edwin Menue verwoordt het zo: “Succes trekt succes aan. Dat geldt voor de kunstgaleries en luxeboetieks, maar ook voor de vele goeie restaurants die Knokke-Heist sieren. Een aanzienlijk deel van ons cliënteel bestaat uit mensen die hun reis- bestemming kiezen aan de hand van de restaurants waar ze willen gaan eten. In dat opzicht is het ook voor ons mooi meegenomen dat Bartholomeus zijn sterren meteen terugkreeg en dat er na Sel Gris met Boo Raan nu nog een derde zaak met één Michelinster bijkwam. Ook fijn is dat alle vier de bekroonde restaurants een volstrekt eigen stijl hebben, waardoor we elkaar mooi complementeren.”

Een extra reden om voor die lunch bij Cuines 33 te opteren is de hobby die chef Edwin sinds de coronaperiode nog serieuzer is beginnen te nemen. “Mijn passie voor keramiek is in coronatijd alleen maar gegroeid en ik ben van plan om binnen afzienbare tijd elk bordje waarop we een maaltijd serveren eigenhandig te maken. De meeste chefs bedenken eerst hun creatie en zoeken daar dan een gepast bord bij, maar bij mij werkt het ook andersom. Keramiek draaien inspireert me en komt mijn kookkunsten ten goede. En als de coronacrisis mij iets bijbracht, is het wel dat het verstandig is om niet louter op je restaurant te steunen. Vandaar dat we onze plannen om een Cuines 33 B&B te creëren op punt hebben gezet. In eerste instantie is er plaats voor vier gasten, maar als het concept aanslaat, komen er nog meer B&B’s.”

Na de lunch is het tijd om even de rust van het appartement op te zoeken of je verder te vergapen aan de vele vergezichten die Knokke-Heist rijk is. ’s Avonds heb je keuze te over voor het diner. Proef van de verfijnde Italiaanse keuken bij Il Trionfo, schuif je voeten onder tafel bij restaurant Caillou – waar Sander Van de Walle, de protegé van Sel Gris chef Frederick Deceuninck, sinds kort zijn kans achter het fornuis waagt – of bij Bartholomeus voor wie de absolute top ambieert. Vooraf in de stemming komen, doe je met een cocktail of twee. Daar is The Pharmacy de geknipte plek voor. 

 

Noa Van Ongevalle is geen spat van haar enthousiasme kwijtgespeeld, maar blikt uiteraard niet vrolijk terug op 2020. “Ook wij hebben ons staande trachten te houden met ‘takeaway’-formules allerhande, maar evident is dat niet. De blik in de ogen van de klanten die zonet hun eerste slok van hun speciaal voor hen gemaakte cocktail hebben genomen, mis ik nog het meest van al. Het contact met de klanten is simpelweg verdwenen. Ik doe er alles aan om die band zo nauw mogelijk aan te halen – we communiceren via WhatsApp omdat me dat het meest persoonlijk lijkt en ik vraag twee dagen na afhaling steevast wat ze van de cocktail vonden – maar helemaal hetzelfde wordt het nooit.

Ik mis de adrenalinerush die hoort bij een bar vol mensen die in spanning op hun cocktail zitten te wachten. Dat is in niets te vergelijken met een plastic zakje vullen, de klant sms’en dat zijn bestelling klaar staat en twee dagen later een droge ‘goed, het was lekker’ als antwoord te krijgen. Ergens schuilt er ook wel een zekere spanning in deze crisis als echte horecafamilie zo goed mogelijk te boven komen – en ik zal trots zijn als dat gelukt is – maar ik zal pas helemaal tevreden zijn als ik weer volop cocktails kan shaken in een bomvolle The Pharmacy.”

• ZONDAG •

AFSLUITEN IN SCHOONHEID

Zondag rustdag en daar hoort een stevig ontbijtje bij. En waar kun je daar beter voor terecht dan bij DeMaré patisserie tea-room? “Toen we de zaak in 1992 overnamen van de familie DeMaré hebben we vooral al het goede trachten te behouden”, geeft Wieland Baert mee.“Onze klanten appreciëren het dat we niet van de ene trend naar de andere hoppen. Het is die standvastigheid en die constante kwaliteit waar ze voor naar DeMaré komen. Ik krijg zelfs regelmatig van mensen te horen dat een bezoekje aan DeMaré voor hen pure nostalgie is. Als iemand die al veertig jaar naar Knokke-Heist komt, zegt dat onze croissants of onze merveilleuxtaarten hem zo terugwerpen naar zijn kindertijd, dan vind ik dat een heel mooi compliment. Het deed de klanten tijdens de eerste lockdown zichtbaar deugd dat ze wel nog hun brood, boterkoeken en koffietje konden komen afhalen. De mensen bleven beduidend langer staan in de zaak en sommigen kwamen zelfs gewoon om even een praatje te slaan. Laat ons hopen dat we dat nog jaren kunnen doen.

Of dat betekent dat de opvolging verzekerd is? (glimlacht) Laat ons zeggen dat we het er al eens over gehad hebben met onze twee zonen en dat ze het in beraad nemen. Feit is dat een naam zoals DeMaré niet uit Knokke-Heist mag verdwijnen en wij er alles aan zullen doen om dat te bewerkstelligen.” Na dat overheerlijke ontbijt – al dan niet opgeleukt door een fikse portie jeugdsentiment – is er nog tijd genoeg om de zeedijk op te zoeken, relaxed over het strand te slenteren of met de fiets naar het Zwin Natuur Park te rijden. Een fijne afsluiter van een hartverwarmend én smakelijk weekendje Knokke-Heist.