Smaakmakers: Sel Gris en Caillou bundelen krachten in een gloednieuwe 'private dining suite'

Een exclusieve blik achter de schermen, een chef en kelner voor jou alleen en zowel eten, drinken als logement van hoge kwaliteit. Dat zijn de troeven van de ‘private dining suite’ die Frederik Deceuninck (Sel Gris) en Sander Van de Walle (Caillou) op de drie verdiepingen boven restaurant Caillou hebben uitgedacht. “We mikken op een zo breed mogelijk publiek, want wie wil er nu niet in de potten komen kijken van een topchef die speciaal voor jou kookt?”

Dit is een artikel uit KH Magazine 51 (tekst: Kristof Vanderhoeven)

Frederik Deceuninck is van het type doordouwer-ondernemer. Als hij iets in zijn hoofd heeft, moet en zal het zo gebeuren. Dat leverde hem eerder al een welverdiende Michelinster op bij Sel Gris. Eind 2019 opende hij Caillou in de Knokkestraat, zodat zijn twee rechterhanden Camille en Sander – sommige mensen hebben er twee – hun creativiteit kunnen botvieren in een soulvol resto. En vanaf februari 2023 is er dus een ‘private dining’-concept dat zijn weerga niet kent. 

Wilde je graag de eerste zijn in België of zat je al lang met ‘private dining’-plannen in je hoofd?
Frederik Deceuninck: “Het concept ‘private dining’ an sich is natuurlijk niet nieuw – ik heb er in het buitenland al meerdere bezocht en uitgetest – maar ik geloof heel erg in het concept. Het is weer net dat trapje hoger qua luxe en beleving en dat is wat mensen vandaag zoeken. Een topchef die alleen voor hen kookt, in een prachtige setting waar ze ook kunnen blijven slapen. Dat er ook nog een privézwembad aanwezig is en een jacuzzi op de kamer, zal iedereen wel kunnen appreciëren” (grijnst).

Je glundert van trots. Lopen de testmaanden zo goed dan?
“Ik zou liegen als ik zeg dat de mensen het niet fantastisch vinden. De eerste gasten waren een gezelschap van acht, die zowel diner als ontbijt SMAAKMAKERS hebben genoten. We kunnen er maximaal tien ontvangen voor het eten en vier te slapen leggen. Dat je hier kan toekomen in een prachtig ingerichte suite waar een gastvrouw en privéchef op jou staan te wachten, valt echt enorm in de smaak. Eerst is er een aperitiefmoment aan de bar of in de zithoek, ’s zomers op een van de twee terrassen. Nadien wordt het diner opgediend aan de lange tafel in de leefruimte. Het fijne van dit concept is dat we ons heel wisselend kunnen opstellen.”

LEG HET TOTAALCONCEPT EENS UIT VOOR WIE DIE DE CAILLOU ‘PRIVATE DINING SUITE’ NIET KENT.

“Het menu bestaat uit klassiekers uit de keukens van Sel Gris en Caillou, op maat van de klant. Het zou te gek zijn om telkens een gloednieuw menu samen te stellen als we bij Sel Gris en Caillou elke dag gerechten creëren die al jaren in de smaak vallen. Al kan dat wel voor een extra speciale gelegenheid natuurlijk. We mikken hiermee zowel op businessmensen die hun privévergadering graag combineren met een lunch of diner op sterrenniveau, als op vriendengroepen die in alle rust willen genieten. Maar ik ben ook al gecontacteerd door lokale wijnverenigingen en kookclubs die graag eens een blik achter de schermen willen komen werpen. Er zijn zo veel verschillende combinaties mogelijk en door de hulp van de keukens van Sel Gris en Caillou zijn we bovendien erg flexibel. Dat maakt dat we met dit concept op zo ongeveer iedere vraag kunnen inspelen.”

KWATONGEN ZOUDEN VAN EEN VEREDELDE TRAITEURSERVICE KUNNEN SPREKEN …

“Ik snap dat je die opmerking maakt. Dat zou ook zo zijn als het eten hier kant-en-klaar toekomt en de chef het enkel nog maar moet opwarmen. Dat is evenwel niet hoe wij te werk gaan. We werken uiteraard met dezelfde topingrediënten als bij Sel Gris en Caillou. Ik spreek altijd over we omdat dit niet alleen een verhaal van mezelf is, maar echt wel teamwork tussen Sander, mezelf en onze beide teams. En we doen de eerste voorbereidingen in het restaurant. De chef – diens naam onthul zo’n ‘private dining’-experience. Je kan als het ware meekijken in de potten en desgewenst ook vragen stellen.

NIETS ZO BELANGRIJK ALS DE SFEER TIJDENS ZO’N AVOND. WAAROM GA JE ER ZELF NIET IN DE POTTEN ROEREN?

“Die vraag is me nogal gesteld door vaste klanten, maar ik ben te hard nodig in Sel Gris. De mensen die reserveren in de suite om eens een praatje met mij te kunnen slaan, kan ik wel geruststellen. Ik zal er regelmatig eens goeiedag komen zeggen. En wie weet serveer ik zo nu en dan het ontbijt (glimlacht). Weet je, dit is een manier om het personeel dat mij al jaren trouw is nieuwe kansen te geven. Ik heb mensen in dienst die al twaalf jaar voor mij werken. Eentje zelfs al vijftien jaar. Maar dat doen ze niet omdat ik zo’n vriendelijke vent ben, wel omdat ze doorheen de jaren meer zijn gaan verdienen en ze ook kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Dat is de reden waarom Sander en Camille hun ding mogen doen in Caillou. Ik herken en erken hun talent en wil daar iets mee doen. Ik word als ondernemer zelf gelukkig van het geven van kansen aan mensen die dat verdienen.”

KAN ZO’N ‘PRIVATE DINING’-EXPERIENCE ALLEEN IN KNOKKE-HEIST OF ZIE JE DIT OOK WEL IN ANDERE STEDEN WERKEN?

“Het staat buiten kijf dat Knokke-Heist de ideale plek is voor dit soort exclusieve initiatieven. Ik denk dan niet alleen aan kapitaalkrachtige mensen, want dit concept is niet zo duur als je zou denken. We hanteren dezelfde prijzen als in onze restaurants en vragen 200 euro per nacht voor de kamer. Je zou het een kennerspubliek kunnen noemen dat ervaring heeft met fine dining, weet wat lekker eten is en op zoek is naar dat tikkeltje meer. Eigenlijk komt het basisidee daar vandaan: hoe langer Sel Gris bestaat, hoe vaker ik de vraag kreeg om een chef’s table (tafel met zicht op de keuken, red.) te plaatsen. We hebben er eentje en daar is plaats voor acht personen, maar er zijn veel meer dan acht mensen per service die willen zien hoe het er in een sterrenkeuken aan toegaat. Dus toen dacht ik ‘waarom geen ‘private dining’ openen waar de mensen op de meest ontspannen manier het reilen en zeilen in een topkeuken kunnen gadeslaan?’. Ik zie zo’n ‘private dining’-concept ook wel werken in andere grote steden. Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik daar al concreet over heb nagedacht. Als dit het succes wordt dat ik denk dat het zal worden, dan zou het weleens kunnen dat ik op termijn enkele extra ‘private dining’- initiatieven in andere steden opstart. Als ik iets geleerd heb in al die jaren in de horeca, is het wel dat je niet één maar twee stappen vooruit moet denken” (knipoogt). Midden januari maken Frederik en Sander alle details van de nieuwe ‘private dining suite’ bekend via de sociale media van Sel Gris en Caillou.