Zwin Natuur Park

Trek je laarzen en water- en winddichte kledij aan, en breng je verrekijker mee want bij hoogwater overspoelt de zee de vlakte die achter het strand en de duinenrij ligt. Klaar voor watervogels om te landen.

Deze wisselwerking tussen eb en vloed zorgt voor de creatie van een uitzonderlijk biotoop in Europa: een intertijdengebied, bestaande uit slikken en schorren.
Enkel zeer gespecialiseerde planten, zoals zeekraal en lamsoor – of zwinneblomme - overleven in dat unieke zoutwaterbiotoop.
De slikbodem is een rijke gevarieerde voedselbron voor duizenden vogels.  Niet voor niks dat de vlakte omschreven wordt als internationale luchthaven voor vreemde vogels!
Het jaar rond zijn die talrijk aanwezig om er te broeden, te overwinteren of om naar voedsel te zoeken.

De Zwinvlakte strekt zich grensoverschrijdend uit over Vlaanderen en Nederland.
Ongeveer driekwart (125 ha) van de totale oppervlakte (158 ha) van het natuurreservaat ligt op Belgisch grondgebied (Knokke-Heist); de rest, ongeveer 33 ha, op Nederlands gebied (Cadzand-Bad).
Het deel op Belgisch grondgebied is aangekocht door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse Overheid.

Onder de noemer Zwin Natuur Park hoort het nieuwe Zwin bezoekerscentrum,  het landschapspark en het nieuwe kijkcentrum aan de rand van de eigenlijke Zwinvlakte.

Toegankelijkheid

Het Zwin Natuur Park biedt een parking aan die dagelijks geopend is van zonsopgang tot zonsondergang voor wie met de auto komt. Daarnaast zijn er openbare parkeerplaatsen aan de rand van het Zwin. Lijn 12 en tijdens zomermaanden ook lijn 13 verbinden de haltes tussen het Station Knokke en het Zwin Natuur Park. Aan het bezoekerscentrum is een grote overdekte fietsenstalling voorzien. 

De Zwinvlakte is toegankelijk voor het publiek en kan je bezoeken onder begeleiding van een gids.

Agenda

- WEEKENDWANDELINGEN  - Zaterdag om 14.00 uur / Zondag om 14.00 uur

Elke zaterdag om 14 uur en de zondag om 14 uur is het mogelijk om aan te sluiten bij een wandeling onder begeleiding van een gespecialiseerde natuurgids. De Zwingids toont je het gebied op een ‘andere’ manier en vestigt je aandacht op alles wat je, afhankelijk van het seizoen, zeker moet gezien hebben. De wandeling duurt ongeveer twee uur met een Nederlands- en een Franstalige gids.

- NIEUW: WANDELING OP DE NIEUWE ZWINDIJK - Zondag om 10.30 

Na 3 jaar werken werd het nieuwe fiets-en wandelpad geopend op 30 maart 2019. Genieten van een uniek grensoverschrijdend getijdengebied van 333 hectare. Het nieuwe wandelpad biedt je een fantastisch zicht op de Zwinvlakte, en op de bijkomende fauna en flora die continu aan het veranderen is. 

Praktische info over tarieven, tickets, bereikbaarheid:

Zwin Natuur Park

Graaf Leon Lippensdreef
8300 Knokke-Heist
050 60 70 86
info [at] zwin.be
zwin.be