Koppen / Lemuren - Franz West

Rubensplein
,
8300 Knokke-Heist

Franz West is een van de belangrijkste hedendaagse Oostenrijkse kunstenaars. Aanvankelijk werkte hij met papier-maché, later met polyester en sinds de jaren ‘80 met aluminium. Hij vertegenwoordigde Oostenrijk op verschillende edities van de Biënnale van Venetië.

In 2004 werd het Rubensplein heraangelegd in een samenwerking van het architectenbureau Robbrecht & Daem (Concertgebouw Brugge) en de Oostenrijkse kunstenaar Franz West. De op sokkels geplaatste Lemuren in combinatie met de bijzondere vormgeving en eigenzinnige
betegeling maken van het geheel een zeer bijzonder kunstwerk.

Het zijn lijfelijke koppen, uit primaire massa geknede vormen die iets carnavalesks hebben. Ze zijn in een soort kunsthars uitgevoerd en zijn bestand tegen het barre zeeklimaat, de stormen, de erosie door zand en het felle licht.

In 2011 kreeg West de Gouden Leeuw van de Biënnale van
Venetië voor zijn gehele oeuvre.

Ben je de eigenaar van deze locatie en bevat deze informatie onjuistheden? Gelieve dan een correctie aan te vragen.

Eén van de favoriete adresjes van Jean-François Fourtou

Op het Rubensplein sprak ‘De neus’ van Franz West me aan, en vooral hoe mooi dat kunstwerk geïntegreerd is in de rest van het plein. De sokkel waarop zijn kunstwerk staat heeft dezelfde kleuren als de tegels op de terrassen. Heel sfeervol en smaakvol gedaan.