Fietsroute 'Verdwenen Zwinhavens - De middeleeuwen op jouw bord'

Zwin Natuur Park
Graaf Leon Lippensdreef 8
,
8300 Knokke-Heist
03.07.2021 > 31.10.2023 - 08:00 > 18:00

Ontdek de fietsroute, en proef onderweg letterlijk van het verleden!

Het prachtige Zwinlandschap van vandaag zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Bepalend was de brede Zwingeul met bloeiende wereldhavens er langs. Door deze verbinding met de zee beleefden Brugge en Vlaanderen gouden tijden. De route laat je dit prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. Met wat voorkennis en de gratis fietskaart zie je nog sporen in het landschap van dit rijke verleden. Vier outdoor (coronaproof) VR-kijkers langs de route helpen je verbeelding een heel eind onderweg. 2 indoor VR-kijkers in het Kijkcentrum van het Zwin Natuur Park, laten je als een vogel in de lucht de evolutie van de Zwingeul beleven (inbegrepen in toegangsticket Zwin Natuur Park). Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Je staat er middenin en kan 360° om je heen kijken. Nog leuk! Wie de QR-code op de fietskaart scant, krijgt onderweg meldingen. Je ziet zo archeologische vondsten in het landschap om je heen verschijnen op je smartphone.

Nieuw! Proef de Verdwenen Zwinhavens nu ook op je bord!

Vanaf juni 2022 kan je langs de fietsroute nu ook letterlijk proeven van de Zwinhavens. Van een middeleeuws brood met biergist over confituren met specerijen tot ijsjes met een citrustoets. Zo gevarieerd smaken de middeleeuwen! Ontdek welk verrassend lekkers lokale smaakmakers samen met De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh voor je maakten! Hier vind je een overzicht van alle locaties en ondernemers die meewerken aan het project. In Knokke-Heist is dat o.a. bij Chocolatier M, The Pharmacy, Hoeve Hazegras, Hotel St. Pol, The Shelter, etc. 

Praktisch

Afstand: 60 km, of kies voor een lus van 44 km of 31 km
Startplaatsen: Zwin Natuur Park, Sluis, Damme of Brugge
Signalisatie: de route is volledig bewegwijzerd

Gratis viertalige fietskaart ter beschikking (NL-FR-DE-EN) via Westtoer, het Zwin Natuur Park en de toerismekantoren in de streek. 

Download de GPX-files om in te laden op jouw fiets-gps. Klik hier voor de Grote Lus, hier voor de Lus rond Brugge en hier voor de Lus rond het Zwin.  
Fietsen
Natuur
Cultuur