Strava-Route

Een sportieve route voor de enthousiaste fietsers & wielerliefhebbers, met een Strava-kunstwerk op je scherm als resultaat. Goed voor je conditie én voor tonnen kudos!

De sociale media wijzen je de weg in Knokke-Heist. Maar liefst vijf wandel- en fietsroutes gebaseerd op alom gekende sociale media nemen je mee langs de interessantste plaatsen voor op jouw favoriete platform. Zon, zee en strand hoeven geen excuus te zijn om je tijd in Knokke-Heist enkel liggend op je badhanddoek door te brengen. 

De nieuwe Strava-route is er voor iedereen die ook houdt van een sportieve uitdaging. Al fietsend krijg je zoveel meer te zien van de duinen en je volgt het polderlandschap ook een stukje verder landinwaarts. Onderweg zijn er pitstops die de pijn verzachten, en waar je je reserves kan aanvullen. Aan het einde van de tocht schrijf je 70 km op je teller en kan je je Strava-art delen met de wereld!

Download hier het plan van de route. 
Onderaan de pagina vind je ook het kaartje van de route. 

De route is ook te vinden op ons Strava-account of je kan hier de GPX-file downloaden om in te laden op jouw fiets-gps. 

PLONS, PLETS, SPLETTER

Put Decloedt KM: 0

Het Duinenwatermeer, in de streek ook bekend als de put van De Cloedt, ontstond in 1955. Baggerbedrijf De Cloedt vond er het zand dat nodig was om het strand te redden na een watersnood. Nadien heeft het meer investeerders aangetrokken die er een prachtig residentieel domein met sportcomplex (Lakeside Paradise) lieten aanleggen.

BROOD EN SPELEN

Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark KM: 1,06

Het Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark werd gelukkig op tijd gerenoveerd om de burgervader van Knokke-Heist nog te kunnen eren vóór die in februari 2021 overleed. De sporttempel staat ook in een interessante zone op culinair vlak. Om de hoek vind je hier namelijk de sterrenrestaurants Cuines 33 en Boo Raan, voor wie een wat langere pitstop wil inplannen.

BURCHT IN DE POLDERS

Kasteel van Oostkerke Spegelsweg 2, 8340 Damme KM: 11,32
(400 m van pad afwijken)

Op de weg naar Damme passeer je het Kasteel van Oostkerke, een echt middeleeuws reliek uit 1300, compleet met walgrachten en toegangsbrug. Vandaag tref je het deels aan in gerenoveerde hoedanigheid, met een tuinontwerp van architecte Mien Ruys.

ZOETE PAREL

Brugwachtershuisje, Damse Vaart-Zuid 14A, 8340 Damme KM: 15,10
De Smisse, Kerkstraat 6, 8340 Damme (40 m afwijken)

Wie onderweg een suikerdipje krijgt, kan in ’t Brugwachtershuisje terecht. Het schattige, witte huisje aan de Vaart is de kleinste snoepwinkel van het land. Als je dan toch gestopt bent, is eetcafé De Smisse, geliefd door wielrenners, niet veraf meer. Daar vertellen ze je met trots over de opnames van de Hollywoodfi lm ‘Girl with the Pearl Earring’ (over het leven van schilder Johannes Vermeer) die er in het begin van de jaren 2000 plaatsvonden.

ANY WAY THE WIND BLOWS

Schellemolen, Noorweegse Kaai 4, 8340 Damme KM: 15,46

Hou onderweg je rechterzijde in het oog en je wordt verrast door de draaiende wieken van de Schellemolen, een windmolen die in 1867 op de plaats van een nog oudere molen gebouwd werd. Het blijft vandaag een beschermd monument en binnenin wordt nog steeds olie uit zaden geperst. Even stoppen voor een bezoekje kan zeker!

DE BEUL VAN BRUGGE

Kruispoort, Langestraat 191, 8000 Brugge KM: 21,01

Aangekomen in Brugge, springt de Kruispoort meteen in het oog. Nochtans had het gebouw, historisch gezien, eerder het doel mensen af te schrikken. Wie niet in het middeleeuwse Brugge paste, werd namelijk op deze plek terechtgesteld.

LAKE OF LOVE

Minnewaterpark, Minnewater 1-15, 8000 Brugge KM: 23,02

Even de fiets aan de kant voor een pauze? Het Minnewaterpark lijkt zoals in een sprookje beschreven, met zijn kronkelende paadjes, bloeiende bloemen en bankjes. Toeristen kennen de site errond dan ook als ‘The Lake of Love’.

HOP, HOP, HOP

De Halve Maan, Walplein 26, 8000 Brugge KM: 23,11
(550 m afwijken)

Voor een volgende pitstop doorkruis je het Minnewaterpark tot je bij De Halve Maan aankomt. Deze huisbrouwerij is sinds 1856 al een familiebedrijf en daarnaast de thuis van het bekende bier, de Brugse zot. Dat pittig blondje wordt je ingeschonken aan het einde van een rondleiding, hier te volgen. Maar je kan hem ook gewoon meenemen vanuit de shop ernaast.

ROYAAL ONTVANGST

Herberg De Drie Koningen, Kerkhofstraat 17, 8377 Houtave  KM: 35,45 
(600 m afwijken)

Mocht je de verzuring al voelen in de benen, kan herberg De Drie Koningen, op een zijspoor van de route, waarschijnlijk rust bieden. In een vorig leven zelfs nog even in de functie van gemeentehuis, ontvangt deze 17e-eeuwse hoeve zijn gasten nu als een koning. Fans van de betere Vlaamse serie herkennen het pand misschien als het decor uit de VTM-reeks ‘De Kavijaks’.

IN HET VIZIER

Spioenkop, Wenduine (De Haan) KM: 45,61

Zet je fiets hier gerust even weg, want dit uitzicht over de polders kan je niet kopen. Het witte, pittoreske paviljoen kreeg de naam Spioenkop, een verwijzing naar zijn functie als observatiepost tijdens verschillende veldslagen in de duinen. In 1955 kreeg het zijn typische rode dakje en ook nu torent deze spion met zijn 31 meter boven de vlakke omgeving uit.

AANMEREN EN MEER

Jachthaven Blankenberge, J.F. Kennedyplein 1, 8370 Blankenberge KM: 48,55 

In het hart van Blankenberge leidt de route ons door de jachthaven. Waar vroeger de vissers aanmeerden, zijn nu zo’n 250 ligplaatsen voor hobbybootjes tot luxueuze parade-zeepaardjes. In het midden van dit alles bevindt zich restaurant CABO, een pitstop op maat van de maritieme genieter.

BY THE SEA

Pier van Blankenberge, Zeedijk 261, 8370 Blankenberge KM: 50,71

Elke kustlijn heeft er één, en die van Blankenberge springt eruit: de pier is een heerlijke pitstop om even boven het water te vertoeven.

PICTURE PERFECT

Lissewege KM: 56,77

Wie een dorpje als een postkaart wil zien, rijdt het best door Lissewege. Het authentieke plaatsje herken je aan de witgeschilderde huisjes en de kronkelende Vaart. Veel historischer dan hier worden de polders niet.

EVEN TROSSEN LOS

ONA by ‘t Werftje, Tijdokstraat 19, 8380 Zeebrugge KM: 62,47
(300 m afwijken)

Voel je je energiepeil even wegebben? Dan biedt de jachthaven van Zeebrugge, een kleine omleiding op de route, vast de oplossing. ONA by ’t Werftje verzorgt de aperitief en de bijbehorende – zelfomschreven – stortvloed aan tapas. Bij goed weer is de verleiding om te blijven hangen groot, je bent gewaarschuwd! Opgepast, als je richting Knokke-Heist rijdt, moet je een brug over. Is de brug open? Rijd dan een ommetje langs de andere brug, zo hoef je niet te wachten.

GOED GEBOERD

Boerenhof, Koudekerkelaan 30, 8300 Knokke-Heist KM: 66,12
(800 m afwijken)

Deze pitstop dient zich aan in de vorm van een eeuwenoude hoeve, het Boerenhof. Dit monument uit 1737 draagt zijn bouwjaar met trots op de gevel en herbergt nu een restaurant met kinderboerderij en speeltuin.

DE VLIEGERAARS

Zeebrugge + kiters, Zeedijk bij Heldenplein KM: 66,58

Als we parallel met de kust fietsen, zien we rechts de haven van Zeebrugge verschijnen, één van de belangrijkste havens van Europa. Met een beetje geluk en een stevige bries op het water, kan je ook de kitesurfers aan het werk zien.

HIGH AND DRY

Socorristas de Biarritz X-X, Directeur-Generaal Willemspark 25 KM: 67,43

Ter hoogte van het Directeur-Generaal Willemspark, achter een muur van duingras, zal je plots de reddersstoel van Aurora Cañero zien opduiken. De Socorristas de Biarritz, zo werd het bronzen kunstwerk gedoopt, waakt er over de kustlijn.

DRAW A MAP

Joseph Stübbenpark, Duinbergen KM: 67,89

Het park in de duinen is een ontwerp van stadsplanner Joseph Stübben uit het begin van de vorige eeuw en is een kleine dwaling van de route waard. Bol je nog een paar meter verder de zeedijk op, dan kan je nog een ambachtelijk hoeve-ijsje meepikken bij Sandy.

EXPO ‘58

Park 58 + watertoren, Arcadelaan KM: 69

De watertoren van Duinbergen houdt de wacht aan de ingang van Park 58, een deeltje ongeschonden middenduin uit de wereldexpo van dat jaar. Hier bots je echt op een uniek stukje kalkrijke natuur. En voor een mooi zicht over het domein, neem je de trappen tot boven in de toren. Al moet je dan wel geluk hebben, want de watertoren wordt niet vaak opengesteld voor publiek.

STRAVA-TIPS

• Open je Strava app en ga op zoek naar @myknokkeheist. Op ons profiel kan je heel wat routes vinden. Tag ons zeker wanneer je een rit voltooid hebt, dan kunnen we kudos geven natuurlijk. Veel fietsplezier!

• Trouwens, er komen op regelmatige basis nieuwe routes bij, o.a. ook in het kader van het WK Wielrennen dat deels in Knokke-Heist doorgaat.

• Knokke-Heist creëerde voor iedere route ook een Spotify playlist met aangepaste muziek, zo kan je ook op je eentje de routes intens beleven. Ontdek hier de Strava-playlist.

Voor elk wat wils!

1. Meer zin om door de bloemenweelde in de polders te trappen? De Bijenroute loopt via acht verschillende bijensites, door Heist naar Ramskapelle. In het kielzog van de bij snuif je er de groene lucht op en vlij je je daarna ergens neer voor iets lekkers.

2. De zeelucht doet je zweten. Is het niet door de hitte in de zomer, dan wel door alle sportactiviteiten die je in Knokke-Heist kan beleven. Van golf of watersport tot tennis, of wat dacht je van een spelletje padel? Maar ook wie zijn weg niet vindt naar de sportclub, wordt met een waaier aan uitdagingen toch verleid om te bewegen. Of je nu loopt, zwemt of fietst, aan de kust heb je de routes maar uit te kiezen. Een testrit? Onze Early Bird Run en Love Run staan op Strava voor je klaar!

3. Hou je van flirten met de grens? Dan is de Zwinroute jouw terrein. Natuurreservaat Het Zwin gaat over in Nederlands grondgebied en op de uitgestrekte vlaktes kan je ook nog andere vreemde vogels spotten die van ver komen aangewaaid. Deze zomer kan je ook de routelangs de ‘Verdwenen Zwinhavens’ ontdekken: een innovatieve fietsroute met VR-kijkers!

4. Krijg je niet genoeg van de zee? De Kustroute is een stevige tocht die bijna helemaal parallel loopt met het strand. Geen gedoe met de weg kwijtraken, de golven blijven binnen handbereik.

5. Benieuwd naar de kunst in Knokke-Heist? De Beelden in de stad-route neemt je als een kunstgids mee langs talloze werken van nationale en internationale kunstenaars die de gemeente hier opfleuren. Snuister door ons Strava-account en ontdek ze allemaal!