Philip Aguirre y Otegui

Philip Aguirre y Otegui BEHANDELT in zijn kunst vooral de mens in zijn verhouding tot zijn medemens, tot de wereld en de natuur.

 

Philip Aguirre y Otegui, geboren in 1961 in Schoten, studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Nationaal Hoger Instituut, beide te Antwerpen. Hij woont en werkt in Borgerhout. 
Zijn sculpturaal oeuvre bestaat voor het grootste deel uit composities die worden gerealiseerd in gepatineerd brons. Maar ook materialen als terracotta, gips, cement en epoxy, al dan niet beschilderd en al dan niet verrijkt door de integratie van bestaande vormen en objets trouvĂ©s, komen in het oeuvre voor. Daarnaast is Aguirre ook aan de slag met etsen, zeefdrukken, tekeningen, collages en schilderijen, andermaal even vaak aangevuld met collage van gevonden beeldmateriaal. 
Thematisch behandelt Philip Aguirre y Otegui in zijn kunst vooral de mens in zijn verhouding tot zijn medemens, tot de wereld en de natuur. 
Naast zijn solotentoonstellingen en talrijke groepstentoonstellingen zijn z'n sculpturen onder meer opgenomen in de publieke collecties van Mu.ZEE (Oostende), Universiteit Antwerpen, Kadehuis (Gent), Kaprijke, Waasmunster, Oostende, Dossinkazerne (Mechelen), Ndogpassi (Kameroen), Herentals, Zorgcentrum Turnhout, Buurthuis Opexwijk (Oostende), Sint-Niklaas, Wolfabriek Lot (Brussel), Sint-Sixtusabdij (Westvleteren), enz. 

In 2020 realiseerde Philip Aguirre y Otegui in opdracht van de Gemeente Knokke-Heist en in het kader van het decreet betreffende kunstintegratie een permanente monumentale sculptuur in baksteen voor de Gemeentelijke Basisschool De Pluim, Kragendijk 182, Knokke-Heist.
Deze sculptuur kan elke dag worden bezocht van 10 tot 17 uur

In het kader van het relanceplan 2020 van de winkelzone Lippenslaan - Kustlaan – Dumortierlaan presenteert kunstenaar Philip Aguirre y Otegui tijdelijk en in samenwerking met de Gemeente Knokke-Heist op het Van Bunnenplein twee monumentale sculpturen.

Poort (2019) is gebaseerd op een schets van een man en een vrouw  die elkaar zo bij de schouders nemen dat ze elkaar ondersteunen en de figuur van een poort vormen. Geplaatst aan de kant Zeedijk van het Van Bunnenplein verbeeldt dit sterk symbolisch gebaar de passage van de binnenstad naar de Zeedijk of omgekeerd.

In Kolom (2017) ligt de klemtoon meer op de vormentaal. Het beeld is een uitvergroting (x10) van een kleine maquette. Op de voet van een gebroken champagneglas plaatste de kunstenaar een met de hand nagemaakt boorelement. Gezien vanaf Kust- en Lippenslaan gaat dit dynamische beeld een vormelijke dialoog aan met het geblokte karakter van de architectuur van de omgeving.

Voor meer informatie over de kunstenaar, die wordt vertegenwoordigd door Galerie Geukens & De Vil (Knokke-Heist / Antwerpen), zie www.philipaguirre.be en www.geukensdevil.com.