5 must-do's in Knokke-Heist

Ontdek hier wat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan Knokke-Heist!

1) VOETEN IN HET ZAND

De aantrekkingskracht van de zee is met niets te vergelijken. Vier seizoenen lang tonen de lange, brede zandstranden zich als een uniek decor. In de winter dik ingeduffeld uitwaaien met de hond, in de lente – na de spectaculaire voorjaarsstormen – ontpopt het strand zich met strandcabines, beachbars en watersportclubs tot een unieke strandbeleving. In de zomer languit zonnen, gestreeld door een lichte zeebries die voor afkoeling zorgt, of duiken in het opaal getinte water dat al jarenlang met een ‘Blauwe Vlag’ wordt bekroond. In de herfst genieten van de late zonnige dagen met oneindig zicht op de deining – rust, onrust, rust, onrust. En nadien opwarmen in een brasserie met zeezicht.

2) SHOPPEN IN DE GOUDEN DRIEHOEK

Heerlijk! Met 1500 winkels is Knokke-­Heist een walhalla voor wie een stukje van het goede leven mee naar huis wil nemen. De laatste modetrends en tijdloze klassiekers vind je in flagshipstores van bekende merken, pop­up stores van upcoming designers of de gepassioneerde, persoonlijke selecties van de eigenzinnige boetieks. Interieur? De designwinkels hier staan op wereldniveau, of het nu over bloemenkunst, meubels of decoratie gaat. En waar anders dan in Knokke­-Heist zijn er wereldwijd gekende winkels gespecialiseerd in oldtimers, champagnes, jachten, golfmateriaal, hondenspeeltjes, vintage design, exotische dierenvellen of Cubaanse luxesigaren? De Lippenslaan, Dumortierlaan, Kustlaan en Zeedijk-­Zoute vormen een unieke aantrekkingspool.

3) VOGELS SPOTTEN IN HET ZWIN

Natuur is er in Knokke-­Heist in overvloed. Zo’n 75% van het grondgebied is open ruimte. Fietsen door weidelandschappen en langs kanalen, wandelen door parken, bossen en duingebieden of over de elf kilometer lange Zeedijk zijn sowieso aanraders. En dan is er het koninginnenstuk: het Zwin Natuur Park. Paarse Zwinneblommen, klapperende ooievaars, zeldzame vogels op weg naar het zuiden en een betoverend schouwspel van de getijden. Elke dag overstroomt de zee de zilte graslanden, slikken en schorren. Met je laarzen ben je best tijdig weg uit dit unieke stukje België! De internationale luchthaven voor vogels nodigt uit tot vertragen, ontdekken, beleven.

4) KUST VOL KUNST

Ken je veel van kunst? Of helemaal niet? In beide gevallen vormt Knokke­-Heist een perfecte bestemming. Met meer dan 90 kunstgaleries, ateliers en expositieruimtes kan je ontdekken, bewonderen, begrijpen of twijfelen. Er zijn galeries gespecialiseerd in grote namen van de moderne kunst – ze zijn haast musea van hedendaagse kunst – anderen exposeren jonge artiesten of unieke ontdekkingen, en bij nog anderen treed je binnen in de werkruimte van de kunstenaars zelf. Een bezoek staat garant voor boeiende gesprekken en wie weet vind je er zelfs de geschilderde of gebeeldhouwde liefde van je leven. Een rijkgevulde kunstkalender wordt aangevuld met een uniek beeldenpark verspreid over de straten en pleinen van de badplaats. En vertelden we je al over ‘Het Betoverde Rijk’ van Réné Magritte in het Grand Casino?

5) HET TERROIR PROEVEN

Liefde gaat door de maag. Is dat de reden dat zoveel mensen houden van Knokke­-Heist? Het lekkerste uit de zilte zee en uit de rijke poldergrond belandt hier op je bord. Garnaalkroketten en zeetong zij aan zij met gerijpt rundsvlees en Mechelse koekoek. Een ongezien aantal adressen werden gequoteerd met topscores in de culinaire gidsen. Knokke-­Heist is zelfs de enige gemeente ter wereld met haar eigen Gault&Millau­gids. Michelinsterren fonkelen aan het firmament. Bistro’s, brasseries en familierestaurants komen tegemoet aan elke smaak. De ijsjes zijn om duimen en vingers bij af te likken, op de weekmarkten liggen stapels lekkernijen, de traiteurs, bakkers en slagers zijn trots op hun ambacht. Geen wonder dat vele bezoekers op het einde van hun vakantie de wagen volladen met lekkers van aan de kust.