Duinbergen

Duinbergen, dat is de charme van een dorp aan de dijk. Gemoedelijk, gezellig, huiselijk. Waar je in slaap kan vallen bij het ruisen van de zee, maar ook de golven trotseren op je surf­board. Dwalen door de duinen, couteaux rapen op het strand of ravotten in het subtropisch zwembad: deze wijk biedt rust én avontuur. Installeer je in een van de lieflijke, witte villa’s en trek eropuit. Met vrienden, familie, of in je eentje. Want Duinbergen biedt voor elk wat wils.

Reisroute

Bekijk de nummers op de kaart, onderaan deze pagina

De Zeedijk van Duinbergen start aan Anemos (17), een no­nonsense watersportclub waar de typische surfsfeer heerst. Onderweg passeer je twee strandbars. Ze zijn hippe ontmoetingsplekken voor jong en oud. Het mantra? Genieten van het strand in een familiale sfeer. Typisch zijn de heerlijk zachte kussens. Je kan er lekker loungen, chillen, tapas smullen met de voeten in het zand. Voor kinderen is er een grote speeltuin. Ouders vinden er verstrooiing op de petanque­velden. Klinkt heerlijk toch? Wanneer je aan de beachclub van RBSC Duinbergen (18) komt, ontvouwt zich het zicht tot aan het Rubensplein. De zeilboten en catamarans klepperen er in de wind, wachtend om het ruime sop op te gaan. Hier is de Zeedijk relatief rustig, dus ideaal om met een gocart te rijden of om mijmerend op een bankje naar de golvende zee te kijken. Glacier de la Poste of het hoeve­ijs van Bij Sandy zorgt voor de zoete zonde. En ter hoogte van de Sterrenlaan wacht Kids Beach op ravot­tende ukkies, die zich volop kun­nen uitleven op springkastelen en trampolines.

Kan je stappenteller nog meer aan? Stretch dan die kuitspieren en beklim De Wandelaar (1). Deze befaamde helling aan de surfclub is onder meer gekend in de wielersport. Want het is hier dat de wielrenners van de Baloise Belgium Tour hun versnellingen goed zetten om bergop naar de finish te sprinten. Best een indrukwekkend zicht. Maar niet zo indrukwekkend als het zicht vanop de top over het prachtige Noordzeestrand. Op een mooie dag kijk je helemaal tot aan het Rubensplein in Knokke. Op een erg heldere dag reikt je zicht zelfs tot in Nederland en spot je de skyline van Vlissingen in Zeeuws­-Vlaanderen. De Wandelaar is niet alleen gekend in de wielersport maar ook in de kunstwereld. Want in samenwerking met Cultuurcentrum Scharpoord vindt hier af en toe een wisselende kunsttentoonstelling in openlucht plaats. Nog een tip voor je agenda! In augustus is De Wandelaar de ideale uitkijkpost om het jaarlijkse vuurwerkfestival van Knokke­-Heist te bewonderen.

Op enkele passen van de Zeedijk transformeert Duinbergen in een architecturale parel. Duinbergen werd dé tegenpool van de stad onder invloed van de stedenbouwkundige Jozef Stübben. Hij opteerde voor de Engelse cottagestijl en streefde naar een constante aanwezigheid van natuur en rust voor de bewoners. Naast de cottagestijl verschenen ook villa's in regionale hoevestijl en in het interbellum kwamen zelfs verscheidene modernistische villa's aan bod. Het Jozef Stübbenpark (2), ontworpen door de gelijknamige architect, ligt in het hart van Duinbergen. Van hieruit heb je een fraai zicht over de zee en de glooiende heuvels van Duinbergen. Een balletje slaan? Op deze unieke ligging vind je ook een familievriendelijke minigolf (2) met 18 holes. Dat dit stukje nabij strand een echte ‘buzz’ heeft, bewijzen de lokale winkels waar je terecht kan om je dagelijkse boodschappen te shoppen. Van bakker tot beenhouwer.
Verken via de erfgoedwandeling van 3,2 km meer verborgen parels, door de klinknagels in de grond te volgen. Een van die pareltjes is de Christus Koning Kapel (4), gebouwd in 1905 naar een ontwerp van Jozef Viérin. De kapel wordt omringd door een rij authentieke belle epoque huizen (4) die doorlopen tot een eind in de Poststraat. Pure charme, pure romantiek! 

Aan de voet van de hoogste duinen, net over de Elizabetlaan, vind je Park 58 (3), een sereen groen park voor jouw verkwikkende ochtendwandeling. Ondanks de kleine oppervlakte van nog geen 10 hectare behoort het park tot de floristische pareltjes van Knokke­-Heist.Aan de rand pronkt de watertoren (3), met zijn gestalte van 53 meter een prominent baken in de skyline. Maar ook iets verder van de Zeedijk, ontdek je een plek waar relaxen centraal staat. Lakeside Paradise (11) is een van de weinige topspots in België met een kabelbaan om te wakeboarden. Wie het graag droog houdt, kan aan de oever genieten van een drankje terwijl je de gekke kunsten van de wakeboarders aanschouwt. Op de site tref je ook een skatepark, het jeugdhuis 't Verzet en Sportoase Duinenwater (15). Of je nu komt baantjes trekken, wennen aan het water in het plonsbadje of roetsjen van de ‘slierboanen’, Sportoase is dé plek voor alle indoor waterratten. Werk je je liever op land in het zweet? Spring dan binnen in de fitness of blaas uit in het wellnessgedeelte. Balsporten meer jouw dada? Trek je Jordans aan en perfectioneer je ‘dunk’ op het Astridplein.

Dat Duinbergen gekend is voor sport weet je intussen al. Maar wist je dat hier ook een sterrenrestaurant is? Voor kookpareltjes schuif je aan tafel bij Sel Gris*. Chef Frederic Deceuninck tovert er gastronomische gerechten tevoorschijn waar culinaire beleving centraal. Het mooie zicht over het Noordzeestrand krijg je er gratis bij. 

Uitgelicht

Duinenwater: van watersnood naar waterpret
In Duinenwater weten we dat waar een deur dichtgaat, een raam opent. Want hier had een watersnood meer dan zestig jaar later toch nog een onverwacht positief effect. In de winter van 1953 veroorzaakte een watersnoodramp enorme schade. De combinatie van een zware storm uit het Noordwesten en springtij liet ook zijn littekens na in Knokke-­Heist. Het zandstrand werd grotendeels weggeslagen. Baggerbedrijf “De Cloedt” werd ingeschakeld om via een pijpleiding zand op te spuiten dat werd gewonnen tussen de Isabellavaart en de spoorlijn. Uiteindelijk werd een put tot op de kleibodem gegraven waardoor er een vijver ontstond met een diameter van 350 meter. De vijver kreeg al snel de naam Put van de Cloedt (11) en bleef lange tijd afgesloten voor het publiek. In 2012 kwam hier verandering in toen watersportcentrum Lakeside Paradise (11) zijn deuren opende. Sindsdien verrees er ook een luxueuze wijk met kwaliteitsvolle restaurants en verschillende supermarkten. Ook de boompjes van het nieuwe bos rijzen de hoogte in en het is uitkijken naar de nieuwe golfterreinen, bowling en indoor karting. Ondertussen is er het Aquapark Sportoase (15), waar je kan zwemmen, glijden en bubbelen in topfaciliteiten. Daarnaast blijft Lakeside Paradise wakeboarders verwelkomen die op het 11 hectare grote meer waanzinnige toeren uithalen. En niet alleen lokale talenten want hier worden ook internationale wedstrijden zoals de Cold Water Classic georganiseerd. Zo blijft Knokke­Heist zichzelf bewijzen als bestemming voor de wereldtop.

Park 58
Het duingebied dankt zijn vrij ongewone naam aan de wereldexpo van 1958, waarbij het duingebied toegankelijk werd als park. De schrale duingraslanden dreigden echter dicht te groeien, en vanaf 1987 al werden er werken ondernomen om de originele kalkrijke middeloude duinen te beschermen en de duingraslanden terug in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Ondanks zijn vrij kleine oppervlakte behoort dit duingebied tot de pareltjes van onze kust. Omdat Park 58 (3) bestaat uit een ondergrond van oude duinen bevat het zand nog veel kalk uit de schelpenvoorraad. Daardoor groeien hier heel zeldzame planten zoals geel zonneroosje, gewone vleugeltjesbloem, grote tijm, kuifhyacint, nacht­ en kegelsilene en nog vele anderen. Naast de unieke flora is ook de daarop foeragerende fauna zeer zeldzaam. Voor het beheer werkt de gemeente samen met Natuurpunt.

Eten, drinken & logies

Ontdek de toprestaurants, alle eetadresjes en de bars in Duinbergen. 

Ontdek alle overnachtingsmogelijkheden in Duinbergen.

Kunst & cultuur

Ontdek de verschillende kunstbeelden & kunstgaleries in Duinbergen. 

Natuur

Parken & domeinen
Joseph Stübbenpark (2)
Park 58 (3)
Put van de Cloedt (11)
Meer van Heist (12)

Sportcentra
Sportcentrum Laguna en TC Duinbergen (14): tennis, padel
Sportoase Duinenwater (15): zwemmen, fitness
Jeugdcentrum 't verzet (16): skatepark
Lakeside Paradise (11): wakeboarden, watersporten
Beachclub Anemos (17)
RBSC Duinbergen (18)

Openbare speelterreinen
Astridplein (19): basketbalveld
Duinenwater (20): openluchtfitness