Limousin Rabaut

“Met een groot hart voor hun Limousin-runderen zet de familie Rabaut zich al drie generaties in om een heerlijk stukje vlees op het bord te brengen. Vader Gilbert Rabaut was een landbouwer in hart en nieren. Hij gaf zijn kennis en ervaring door aan zijn drie zonen. Marnix en Ingo werden slagers. Ronny trad in de voetsporen van vader Gilbert. Als gepassioneerd landbouwer runt hij de ouderlijke hoeve in Ramskapelle. Op en rond de hoeve kweekt hij zo’n 200 runderen van het Limousin-ras. “Sinds de komst van de derde generatie is de hoeveverkoop van eigen kweek opgestart. Op regelmatige tijdstippen kan men hier terecht voor Limousin-vlees. Het vlees wordt met de grootste zorg op de hoeve verwerkt en vacuüm verpakt”, aldus Ronny Rabaut en echtgenote Natasja. 

Puur natuur 

“Het Limousin-ras vindt zijn oorsprong in de Franse provincie Limousin, in de buurt van de stad Limoges. De Limousin-runderen hebben door natuurlijke selectie hun typische kenmerken ontwikkeld: een sterke gezondheid en zeer goede moedereigenschappen. Daardoor is het ras in staat om superieur vlees te produceren onder eenvoudige omstandigheden. Limousins kunnen goed tegen slechte weersinvloeden en planten zich makkelijk voort. Ze krijgen de vrije loop op de weilanden rond onze hoeve. In de zomer kan je ze zelfs spotten op de weide in het Zwin. Het vlees is puur natuur, mals met lichte vezel en bijzonder smaakvol.” 

Gesloten kringloop 

“Onze hoeve in de Fonteinestraat in Ramskapelle is een volledig zelfstandig familiaal rundveebedrijf. Dat biedt tal van voordelen voor de dieren, het milieu en de consument. Er wordt enkel met kalveren van eigen kweek gewerkt. Dat is de beste manier om het binnenkomen van ziektes te voorkomen. We tekenen voor een gesloten kringloop. De dieren worden gehouden voor het vlees, maar ze produceren ook mest. Deze mest wordt gebruikt om de teelten op de gronden te laten groeien. Die worden op hun beurt geoogst als voeder voor de dieren.” (DM)

https://www.limousinrabaut.be