Youtube-Route

VAN HET YOUTUBE-KANAAL TOT DE ZEE IN KNOKKE-HEIST, ONTDEK DE FAVORIETE PLEKKEN VAN JE FAVORIETE YOUTUBER OP DEZE FIETSROUTE

YouTube is als een open raam op de wereld. Het toont en leert je veel meer dan je ooit op school meegekregen hebt. Voor elk huis-, tuin- en keukenprobleem bestaat er een YouTube-filmpje met een oplossing. We kozen enkele bekende YouTubers uit en stuurden hen op pad om jullie hun versie van Knokke-Heist te laten zien, van natuur tot food, fashion en verschillende vierwielers. Ze zochten de leukste plekken uit en bespreken in hun vlogs wat zij er zo bijzonder aan vinden.

De fiets is de uitgelezen manier om je te verplaatsen in Knokke-Heist. De gemeente heeft dan ook een hart voor fietsers en breidt haar netwerk van fietspaden verder uit. Deze YouTube-route brengt je alvast naar verrassende plaatsen in de badplaats. Dus spring je fiets op (of huur er eentje) en volg het spoor dat onze YouTube-gidsen voor je uitstippelden! 

Download hier de brochure. 
Onderaan de pagina vind je ook het plan van de route. 

JOUW YOUTUBE-GIDSEN VOOR KNOKKE-HEIST

SARAH PUTTEMANS

Je kent haar als vlogster op YouTube, én als allround influencer op Instagram. Sarah Puttemans volg je voor haar fashion- & beautytips, maar ze geeft je ook graag een kijkje in haar persoonlijke leven. Je kan haar misschien wel tegen het lijf lopen in de straten van Knokke-Heist, haar tweede thuis. Haar familie en (bekende) vrienden verschijnen geregeld in haar vlogs. 

Bekijk haar vlog

ANGELO DORNY

Wat je zelf kweekt, smaakt beter; dat is de lijfspreuk van tuinspecialist Angelo Dorny. Hij deelt al jaren zijn ervaring met tuinieren via YouTube en tijdschriften. Als groenexpert duikt hij regelmatig op in tv-programma’s en op radio. Angelo heeft ook al enkele tuiniersboeken uitgegeven. Hij duikt ook op als groenexpert in tv-programma’s en heeft al enkele tuiniersboeken op zijn conto.

Bekijk zijn vlog

HANNES COUDENYS

Sinds hij jaren geleden op zoek ging naar de lelijkste huizen in België met zijn project ‘Ugly Belgian Houses’, hebben veel huiseigenaars schrik van hem gekregen. Maar Hannes Coudenys liet zich ook van zijn menselijke kant zien in het tv-programma ‘Iedereen beroemd’ en hij zet ook online zijn eigen deur open, in zijn vlog op YouTube.

Bekijk zijn vlog

LOÏC VAN IMPE

In ‘Zot van koken’ zie je tv-kok Loïc Van Impe wekelijks met potten en pannen in de weer gaan op je tv-scherm. Maar je kent Loïc misschien ook van het kleine schermpje in je hand: op zijn eigen YouTube-kanaal en op Instagram deelt Loïc zijn culinaire avonturen, zijn recepten en zijn bezoekjes aan lokale producenten. Alles wat met koken te maken heeft dus.

Bekijk zijn vlog

1. MAXI-FUN MET EEN MINI-MOBIEL

Invest-Mobile, Dumortierlaan 108              KM:0

Wanneer heb je het echt gemaakt? Voor heel wat mensen is het antwoord op die vraag: in een golfkarretje rondgereden worden. Wat maakt dat kleine, vinnige karretje bij golfers en andere Knokke-Heistenaars zo aantrekkelijk? Hannes tipt ons Invest Mobile, een bedrijf dat uitpakt met elektrische mini-voertuigen in uiteenlopende formaten en versies. Uiteraard voor op het golfterrein, maar even goed voor op de openbare weg, of wat dacht je van een 4x4-variant? In zijn vlog probeert Hannes te ontdekken vanwaar de liefde komt voor deze vierwieler.

2. TAKE ME FOR A RIDE

Garage Dhont Bernard, Albertlaan 52          KM: 1,4

Een autogarage bezoeken tijdens een fietstocht? Dat vonden wij ook bizar, maar Hannes Coudenys wil je toch graag laten kennismaken met garage Dhont Bernard. Dat je er met een lekke autoband terechtkan, spreekt voor zich. Maar wist je dat deze plek bovenal gespecialiseerd is in het onderhoud van oldtimers? Met elk type carrosserie kunnen ze aan de slag en dat is geen overbodige luxe in de badplaats die vaak overspoeld wordt door klassebakken van diverse pluimage.

3. THE ROYAL SWEAT

Royal Knokke F.C., Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark          KM: 2,2

Knokke-Heist is meer dan zee, strand, hockey of golf. Ook hier is de liefde voor het voetbal groot en de gemeente investeerde een paar jaar geleden in de vernieuwde tribune en kleedkamers. De site is iets minder omvangrijk dan het naburige golfterrein maar het gras van Royal Knokke FC is even groen. Vanwege de lange geschiedenis van de club, kreeg de ploeg van Knokke de toevoeging ‘koninklijk’, en dat misstaat hier natuurlijk niet. Zo kan er hier gezweet worden in stijl.

4. THE PLACE TO BEE?

BeeOdiversity, verschillende locaties in Knokke-Heist         KM: 3,6

Het gaat niet goed met de bijenpopulatie. Da’s niets nieuws onder de zon maar in Knokke-Heist betreuren ze die evolutie nog een beetje meer. De gemeente is al een aantal jaren mee ingestapt in het Europese BeeOdiversity-project. Op verschillende plekken in de buurt vind je daarom deze houten, zeshoekige huisjes terug. Ze staan bij één van de 15 tuinen die speciaal aangelegd werden om de bijen te voorzien van bloemen. Wie graag van dichtbij kijkt hoe de bijen hun werk doen, kan hier naar binnen gluren. Of je bekijkt de vlog van Angelo, waarin hij samen met een imker kennis maakt met de bijenkolonie.

5. PERSONAL PARADISE

RR Interieur, Natiënlaan 123 / RR Corner, Kustlaan 68 / RR Apart, Lippenslaan 353           KM: 6,9

YouTuber Sarah Puttemans bezocht de zaak van interieurgoeroe Rik Ruebens en zijn vrouw Sylvie. De persoonlijke service die je bij RR Interieur krijgt, mag je gerust uitzonderlijk noemen. Een bezoek aan deze interieurzaak begint met een privéparkeerplaats (jouw fiets is er natuurlijk ook welkom!), een koffie in de lounge, gevolgd door een reis door het designaanbod en advies op maat. Ontdek hoe men hier interieurs aankleedt tot stijlvolle luxeparadijzen. Je zou haast alleen voor de ervaring langskomen.

6. THE PERFECT WAVES

AllWaves, Kalvekeetdijk 179          KM: 9,2

Knokke-Heist is niet alleen een paradijs voor fietsers maar ook voor surfers. Maar iedereen die ooit al eens op een plank stond, weet dat het niet altijd lukt om aan onze Noordzee de perfecte golven te scoren. Daarom werkt Knokke-Heist aan deze grootse testpool die vanaf zomer 2023 heel wat surfers zal lokken. De oplossing komt van het Vlaamse bedrijf Allwaves dat jaren gebroed heeft op een technologie die op commando de perfecte golven creëert. Dit zou wel eens de grootste wave pool van België kunnen worden! En daar kan geen indoor-zwemcomplex tegenop.

7. BISTRO MET BAXTERS

Bistro AZ Zeno, Kalvekeetdijk 260           KM: 9,7

In een ziekenhuis verwacht je op culinair vlak doorgaans smaakloze puree of slappe kersenyoghurt maar niet in Knokke-Heist! In het state of the art ‘healing center’ AZ Zeno hebben ze een toprestaurant in huis. TV-kok Loïc Van Impe zette de bistro op zijn lijstje met enkele aanraders. En hij is niet alleen want chef Pieter De Smet schopte het tot in de Gault&Millau-gids. Dat gezonde voeding niet te onderschatten is, hebben ze hier goed begrepen. Voor de bereidingen worden de ingrediënten in de buurt geplukt bij bioboerderij Het Polderveld. Smakelijk!

8. HEAVENLY HELI’S

Helihaven Knokke, Herenweg 1         KM: 10,6

Iedereen rijdt zich wel eens vast in de file of is gefrustreerd door de vertragingen bij het openbaar vervoer. Met de fiets gaat gelukkig alles vlot ... of je neemt zoals de gegoede Knokke-Heistenaar een helikoptervlucht naar de gewenste bestemming. Toegegeven, dat is ook hier enkel voor de happy few. Maar op de helikopterluchthaven kan je gerust een kijkje nemen. De helihaven heeft plaats voor een vijftiental helikopters en terwijl die zich boven de site manoeuvreren, valt hier beneden ook genoeg te beleven met een drankje in de hand (enkel tijdens weekends bij droog weer)

9. TRAPPEN MAAR, KINDERS!

T&T Quality Go-Carts, Het Walletje 26        KM: 11,1

We hebben er ooit allemaal op gezeten, in de zomers uit onze kindertijd. Maar heb je je ooit afgevraagd wie de iconische gocarts maakt die niet weg te denken zijn op de zeedijk aan onze Belgische kust? Wel, dat is een bedrijf dat gewoon hier in Knokke-Heist gevestigd is. T&T Quality Go-Carts beheerst als enige in ons land nog het vakmanschap van de geliefde vierwielers. Wist je trouwens dat je met de gocarts hier als enige plek in Europa ook op de openbare weg mag rijden? Met die kennis in het achterhoofd raden we aan volgende keer toch eens een route te proberen die niet over de drukke zeedijk loopt.

10. BOER ZOEKT HULP

Bioboerderij Het Polderveld, Westkapellestraat 418       KM: 12,4

De volgende plaats wordt ons warm aanbevolen door Loïc: stop even aan bioboerderij Het Polderveld waar het hele jaar door biologische seizoensgroenten geteeld worden. Jeuken je handen ook om in de aarde te wroeten? Dan kan je hier gerust een handje toesteken. Deze plek werkt met een deelsysteem. Je koopt je eigen oogstaandeel en wordt zo deel van de gemeenschap. De boer plant voor jou de groenten en jij mag ze eigenhandig oogsten. Onder andere ziekenhuis AZ Zeno en het oefenkamp van Club Brugge ‘Belfius Basecamp’ hebben hier hun stukje grond waar ze groenten afnemen.

11. BLOOMING BUSINESS

Bloemenzee - Het Polderveld, Westkapellestraat ter hoogte van nummer 431        KM: 12,5

Ietsje verder van de Noordzee ligt nog een andere zee: de Bloemenzee van Knokke-Heist. Tuinexpert Angelo Dorny raadt ons deze prachtige pluktuin aan. In zijn vlog laat hij bloemenboerin Jozefien Devos aan het woord over het project. Ze toont welke bloemen in bloei staan op dit stuk veld. In de Bloemenzee groeit er van alles: het voorjaar wordt ingezet met narcissen, dahlia’s luiden de komst van de herfst in. Daartussen is het hier een wekelijks plukfestijn, waar je per beurt een boeketje bijeen kan zoeken.

12. HEROES IN THE MAKING

Belfius Base-camp, Herenweg 9       KM: 13,3

No sweat, no glory. Deze tagline kom je online al wel eens tegen, en ze hangt ook hier in levensgrote letters op de gevel. In blauw en zwart, uiteraard, want dit nieuwe trainingscomplex is dé atletenfabriek van Club Brugge. Als het met vier eigen oefenvelden, een indoor kunstgrasveld, 37 slaapkamers en een high-tech fitnesszaal niet lukt, dan lukt het nergens. Het basecamp, dat hier sinds 2019 voetballers kan ontvangen, is een paradepaardje voor heel sportief Knokke-Heist én voor het Vlaamse voetbal in het algemeen.

13. BEELDENDE KUNST & BENTLEY’S

Cwart, Kalfstraat 42          KM: 16,1

Een 14de-eeuwse hoeve die vandaag een broeiplaats is voor kunstenaars en andere creatieve ondernemers. Dat is het concept van Cwart in een notendop. In de verschillende open ruimtes van dit gerenoveerde monument kan je terecht voor expo’s, evenementen of diners. De site is volgens Hannes een must-see in Knokke-Heist.

14. HET KA(L)F VAN HET KOREN

Kalfmolen, Graaf Jansdijk 270-284        KM: 17

Geboren in de 21ste eeuw? Grote kans dat je niet meer weet hoe men vroeger bloem maakte, toch? Sla in dat geval zeker een bezoek aan de Kalfmolen niet over. Het uiterlijk van zo’n 17de-eeuwse molen is bijna vaste prik op heel wat postkaartjes. De wieken werken op dezelfde manier als bij moderne windmolens maar binnenin kan je nog zien hoe de molensteen het graan verpletterde tot meel. Sterker nog, wanneer de molenaar langskomt om de wieken te laten draaien, kan je hem écht in werking zien. Een onvergetelijk stukje geschiedenis waar Knokke-Heist terecht trots op is.

15. ZIE ’EM SHINEN

Blinckaertduinbos (Koningsbos), Boslaan         KM: 18

Vroeger zag je hem blinken in de zon, de rug van een grote duin ten zuiden van het Zwin. Het lichte zand van deze ‘blinkert’ bewoog zich steeds meer landinwaarts, en daarom werd de duin met planten en begroeiing vastgezet. Nu is de Blinckaert een stuk bos dat vooral in de lente en herfst zijn prachtige kleuren laat zien en zich dan ook graag laat bezoeken. In hete zomers doet het schaduwrijke bos dienst als natuurlijke airco.

16. GRAZEN IN HET GROEN

Zwinduinen en polders, ingang via Bronlaan (kruispunt met Graaf Leon Lippensdreef)         KM: 19,3

Tussen de zeedijk en het natuurpark liggen de duinen en polders van het Zwin. De keuze van Angelo viel op dit deel van Knokke-Heist omdat het er zo heerlijk fietsen is. Maar stap ook af en toe van de fiets om de paarden, de ooievaars en andere fauna en flora te bewonderen in het wild, langs de wandelbruggen of aan de plassen.

17. GEZWOMMEN EN GEZWIND

Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8          KM: 22

Het Zwin, voor wie nooit eerder deze streek bezocht heeft, is een gigantisch, beschermd natuurreservaat om in alle rust te ontdekken. Dat wil Angelo ons zeker tippen. Als West-Vlaming heeft hij heel wat jeugdherinneringen aan het park, die hij graag met jullie deelt. Uren wandel-, kijk- en spotplezier verzekerd in wat ook weleens ‘de internationale luchthaven voor vogels’ genoemd wordt.

18. STARTING WITH A SKETCH

Sketch, Kustlaan 339         KM: 26,4

Sketch, het jongere zusje van Princess, behoort ook tot Sarahs lijst met favoriete shopadressen. Geen stijve, klassieke, maar net een gedurfde en eclectische uitstraling. De ene maand nog op de catwalk in Milaan en Parijs, de volgende hier in de rekken: enkel ontwerpen van de groten der aarde zoals Marc Jacobs, Alexander Wang of Acne Studios halen de selectie.

19. TO DRESS IS TO EXPRESS

Louis, Antoine Bréartstraat 15        KM: 27,2

Louis in de Antoine Bréartstraat is een broertje van die andere Louis, in Antwerpen. Sarah Puttemans kiest voor deze modehotspot voor de vele internationale namen als Acne Studios en Balenciaga, maar deze plek blijft ook duidelijk met een voet geworteld in eigen bodem. De van oorsprong Belgische Martin Margiela, Ann Demeulemeester en topmodel Cesar Casier hebben ook hier stukken uit hun collecties hangen. Dat je al dat moois kan combineren, bewijst de artistieke fashion photography van dit modehuis. Inspirerende beelden die Sarahs én onze modeharten sneller doen kloppen.

20. FASHIONISTA’S AT SEA

Verso, Kustlaan 67      KM: 27,5

Eén verzamelpunt voor alle grote merken die jaarlijks op de fashion weeks in alle wereldsteden nieuwe collecties tonen? Dat is Verso. De winkel is al meer dan twintig jaar een begrip in Antwerpen en is nu ook te vinden aan zee. Sarah Puttemans is fan en toont ons welke stuks van Burberry, Dolce&Gabbana of Valentino haar doen dromen. ‘Of de inwoners van Knokke-Heist wel modebewust zijn?’, vraagt Sarah aan de shopmanager van Verso, die alle twijfel meteen wegneemt. Aan de kust trekken mensen blijkbaar al lang wat modieuzers aan dan flipflops en een strandhoed! 

TIPS:

•  Knokke-Heist creëerde voor iedere route ook een Spotify playlist met aangepaste muziek, zo kan je ook op je eentje de routes intens beleven. Ontdek hier de YouToube-playlist.