Heist

Een hart voor de zee, voeten op de grond: Heist ademt een rijk vissersverleden, maar zit ook boordevol ondernemingszin. Een trotse deelgemeente van durvers en doeners. Mensen met visie en pit. Een plek in volle transitie. Waar het leven gevierd wordt, en niet alleen met carnaval. Waar gisteren en morgen elkaar de hand reiken. In iconische architectuur als het Visserskapelletje, de Heldentoren en het Vissers­huldeplein. Maar ook in tal van nieuwe faciliteiten voor inwoners en bezoekers. Jong, of net dat beetje minder jong: je hart ophalen doe je in Heist.

Reisroute

Bekijk de nummers op de kaart, onderaan deze pagina

Start je ontdekkingstocht door Heist in HEY Knokke-Heist (5), het belevingscentrum dat je welkom heet in de gemeente. Je leert er alles over het Knokke­-Heist van toen, nu en straks. Hier grasduin je in de geschiedenis van Knokke­-Heist en leer je iconische figuren kennen die de gemeente mee vorm gaven. In het paviljoen ontdek je het bruisende toerisme van de badplaats als nooit tevoren. Een beleving voor jong en oud. Naast HEY vind je het toerismekantoor. Heb je vragen over Knokke­-Heist? Stel ze hier.

Het verleden ontdekt? Steek dan in het heden de Elizabetlaan over en wandel mee naar de toekomst van Heist. Met zicht op zee en aan de voet van de shoppingstraten en de Heldentorens (6), ligt het Heldenplein in het hart van Heist dat sterk in ontwikkeling is. In de nabije toekomst wordt ook dit plein, waar elk jaar het muziek­festival Kneistival plaatsvindt, onder handen genomen. In één van de zijstraatjes van het plein springt de Visserskapel (4) meteen in het oog. In dit histo­rische kapelletje hangen 27 reddingsboeien en 35 lijsten als getuigenis en herdenking aan verloren familieleden op zee. De plek waar je de ziel van Heist voelt. Langs de Zeedijk vind je het Vissershuldeplein (3), waar het vissersmonument staat. Elk jaar in augustus wordt een zeewijding gehouden, waarna aan dit monument een bloemen­hulde wordt gehouden ter ere van zij die op zee gebleven zijn.

Aan weerszijden van de Kusttram ben je in de winkelzone. De recent vernieuwde Graaf D’Ursellaan (10) is een aangename, nieuwe shopping­ en wandelboulevard. Hier liggen heel wat leuke winkels, unieke boetieks en fijne adresjes.

Voor de dagelijkse boodschappen kan je dan weer terecht in de Kursaal- en Knokkestraat (11), waar bakkers, slagers en vishandels dagverse producten in de aanbieding hebben.

Dieper in het centrum ontdek je langs de Kursaalstraat het charmante gebouw van de Visserijschool (2). In dit beschermde herenhuis uit de jaren twintig van de 20ste eeuw werden generaties lang vissers opgeleid. Iets verderop ligt het station (9), decor voor de wekelijkse markt (9) op dinsdag, geflankeerd door de polyvalente zaal Ravelingen (9), waar niet alleen feesten, maar ook expo’s plaatsvinden. Zo kon je er in de zomer van 2022 het werk van de wereldberoemde Helmut Newton bewonderen. Het gebouw werd ontworpen door B­-architecten, die ook het MoMu in Antwerpen het Muntpunt in Brussel realiseerden.

In de schaduw van dit nieuwe gebouw, ligt het oudste gebouw van Heist: Boerenhof (9). De historische hoeve die dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Je vindt er nu een restaurant, een leuke speeltuin voor de kinderen en de recent gerenoveerde schuur.

Het Maes- en Boereboomplein (8) – in de volksmond ‘de Markt van Heist’, ligt op een steenworp afstand. Het hele plein krijgt momenteel een make­over. Wat ooit een banale parkeerplaats was, wordt omgetoverd tot een plek voor evenementen, markt, sport en spel of gewoon om uit te rusten. Hier verrijst Hoost (8), een nieuwe landmark, naar een ontwerp van het internationaal gerenommeerd architectenbureau Jakob + MacFarlane. De woontoren valt op met de expressieve buitengevel en de manier waarop de woningen verbonden zijn. De architecten mikken op een instant vakantiegevoel en geven zo extra kleur aan Knokke­-Heist.

Maar ook de natuur is vlakbij, met aan de ene zijde de Groene Gordel Heist-West, en aan de andere kant het Directeur-Generaal Willemspark (15), in de volksmond ook wel 'het Bosje van Heist' genoemd. Hier verdwaal je heerlijk tussen de bomen en onderweg kom je de leukste speelpleintjes tegen. Met zelfs een mega­glijbaan van wel 10 meter hoog met zeezicht. En dan hebben we het nog niet over het prachtige kunstwerk Soccoristas (15) dat vanuit de duinenrug over de zee kijkt. Het huisvest ook Chalet Suisse (15), waar je naast minigolf, ook kan tennissen en petanquen. Aan de overkant is er een nieuw Landschapspark (16): 12 hectare parkland langs de Knokkestraat, heerlijk om te kuieren.

Vanop het strand spot je de haven van Zeebrugge, de op één na grootste haven van België én een van de belangrijkste van Europa. Om de vaarweg naar Zeebrugge te bebakenen werden begin 20 ste eeuw twee vuurtorens gebouwd. Een daarvan was de Hoge Vuurtoren van Heist (1). Het is een van de allereerste volledig betonnen constructies in België en is verfraaid met Jugendstilelementen en baksteenmotieven. Haar licht is dan wel gedoofd, de prachtige ligging midden in de Sashul (17) maakt het plaatje compleet. Als de avond valt, wordt het pad ernaartoe verlicht. Van hieruit kan je over de Lichtenlijn (7) wandelen naar het strand. De brug verbindt de twee natuurgebieden voor fietsers en wandelaars.

Uitgelicht

Bartholomeus, Babelutten & bier
In het hart van het vroegere vissersleven proef je uiteraard het beste uit de Noordzee. Elk restaurant heeft een lekker stukje vis op de kaart. Dat in Heist naar kwaliteit gestreefd wordt, bewijst het grote aantal toprestaurants. Top of the bill is het bekroonde tweesterren­restaurant Bartholomeus **, waar je van culinaire hoogstandjes geniet met zicht op zee. Caillou scoort 15/20 en Bristol ook een 14.5/20 in de Gault&Millau gids. Maar het kan ook eenvoudiger: meng je ook eens tussen de locals in één van de volkse cafés die je vindt, verscholen in het hart van Heist. Zet een fris getapt Belgisch biertje aan je lippen en geniet! Met namen als ‘Den Oosthoek’, ‘Tussen Land & Zee’, ‘Café des Sports’ of ‘De Meerpaal’ is er keuze genoeg. Nog in Heist ligt de oorsprong van de Babelutten, waar Rosalie, Moeder Babelutte, de enige echte boterbabbelaars maakte. Ze had dit lang geleden van haar moeder geleerd. Ze verpakte de snoepjes in simpele boterpapiertjes en verkocht ze aan rijke Engelse en Franse kinderen die zich aan de kust vermaakten. Nog steeds een lekkernij die je moet geproefd hebben als je in Knokke-­Heist bent geweest.

HEY Knokke-Heist
Knokke­-Heist is een jonge gemeente, maar toch valt er heel wat over te vertellen. De mondaine badplaats vond haar oorsprong als vissersdorp in deelgemeente Heist en werd al snel een toeristische trekpleister. De fusie van Knokke en Heist volgde in 1971 en Knokke­-Heist was geboren. Met wijlen burgemeester Graaf Leopold Lippens groeide de badplaats uit tot wat het nu is. Het Knokke­-Heist van toen, nu en straks ontdek je in HEY Knokke-Heist (5). 

Op zoek naar een leerrijke indooractiviteit? Laat je onderdompelen in het Knokke­-Heist van vroeger, ontdek hoe deze badplaats uitgegroeid is tot wat het nu is en zie wat de toekomst nog in petto heeft. Bij HEY leer je op een interactieve manier meer over onze mooie gemeente. Leuk voor het hele gezin.Vanuit de centrale tuin ontdek je Knokke­-Heist aan de hand van verschillende thema's. In de Hal ontdek je via 360°­projectie, het interactieve grondplan en het elf meter lange panoramisch schilderij het uitzonderlijke leven in de badplaats waarbij kleine en grote verhalen elkaar opvolgen. Het Paviljoen biedt je een unieke kijk op de toeristische hoogtepunten die van Knokke­-Heist zo'n populaire bestemming hebben gemaakt. Film, woord, beeld en objecten katapulteren je terug in de tijd! In het Atelier is elk seizoen een andere expo te zien waarbij interessante aspecten van het verhaal van Knokke-­Heist worden uitgelicht en uitvergroot op een originele manier.

Shoppen

Winkelstraten
Graaf d'Ursellaan (10)
Kursaalstraat en De Bolle (11)

Ontdek alle shopadresjes.

Eten, drinken & logies

Ontdek de toprestaurants, alle eetadresjes en de bars in Heist. 

Ontdek alle overnachtingsmogelijkheden in Heist. 

Kunst & cultuur 

Ontdek alle kunstbeelden & kunstgaleries in Heist. 

 

Natuur

Parken & domeinen
Dir.-Gen. Willemspark (15)
Wandelpark Knokkestraat (16)
Heist-West (17)

Sportcentra
Chalet Suisse (15): minigolf, tennis en petanque
Sportstadion De Taeye (18): voetbal en looppiste
Dir.­Gen. Willemspark (15): petanquevelden
Sportstrand Heist (19) 
Beachclub Anemos (20)

Openbare speelterreinen
Speeltoren site De Raan (15)
Dir.-Gen. Willemspark (15)
Heulebrug (ter hoogte van Sloep) (21)
Krommedijk (22)
HEY (5)
Stadion De Taeye (18)

Beeodiversity
Noordhinder