Tijdloos, iconisch, luxueus: Het Zoute is ‘a class of its own’. Een wijk die ooit werd vormgegeven door de Engelsen en dat voel je nog in elk detail. Want het mag allemaal net dat tikje meer zijn. Maar altijd klassevol. Elegant. Het Zoute ademt stijl. Van de authentieke villa’s en uitgestrekte golfterreinen, tot de beste restaurants en toonaangevende boetieks. Een stukje Knokke-Heist voor levensgenieters met smaak. Fijnproevers van gastronomie tot galerie. Een plek waar je kan ontwaken in stilte en dineren in stijl.
Reisroute
Bekijk de nummers op de kaart, onderaan deze pagina
Start in het hart van het shoppingwalhalla. Op het Driehoeksplein (6) vloeien Dumortierlaan en Kustlaan samen. Het kunstwerk La Rose des Vents II (6), de ‘plassende engel’ van Wim Delvoye is bedoeld als windroos en fontein. De moderne formele tuin rond het kunstwerk is een ontwerp van de legendarische bloemenkunstenaars Daniël en Nele Ost.
Richting oosten loopt de meest exclusieve winkelstraat van Knokke-Heist, misschien zelfs van België: de Kustlaan (13), waar alle designer brands zich vestigen. Wie op zoek is naar luxe en kwaliteit, kan hier kiezen tussen internationaal befaamde merken, exclusieve designertassen of verfijnde kledij van Belgische makelij. Het gebeurt wel vaker dat mensen hier op uitnodiging gaan shoppen in een verdoken villa, ook personal shoppers kennen deze straat op hun duimpje.
Wie graag de wat hippere winkels opzoekt, slaat best de A. Bréartstraat (14) niet over. Tussen de winkels verschuilen zich exclusieve tearooms en sympathieke restaurants. De klassieke keuken, bereid en geserveerd volgens de regels van de kunst, viert hier hoogtij. Oesters, kreeft en fruits de mer vormen de hoeksteen van de menukaarten. Geen maaltijd is compleet zonder een glaasje champagne als aperitief. Vanop de terrasjes kan je heerlijk aan peoplewatching doen.
Daarvoor staat het Albertplein (4) garant, het plein wordt vaak de ‘place m’astuvu' genoemd. In de zomer van 2023 moet het spectaculaire plein openen. Centraal op het plein komt een innovatief, architecturaal meesterwerkje: een glazen halfrond paviljoen, omringd door een waterpartij, op een speelse ondergrond van zwartwitte straatstenen bezaaid met oude munten. Deze moderne aanpak staat in schril contrast met het Memlinc Hotel, een geklasseerd boetiekhotel in authentieke Anglo-Normandische architectuur. Op het dak gaat de enige rooftopbar van Knokke-Heist schuil.
Shoppen in Het Zoute combineer je zo met een strandwandeling: de Kustlaan loopt parallel met de zeedijk (13). Met zicht op zee mengen de kunstgaleries zich met de luxeboetieks. Meer dan 90 galeries strekken zich uit over 1 km². Alle denkbare kunststijlen zijn vertegenwoordigd. Het aanbod is enorm en varieert van antieke pronkstukken over etnische kunst tot avantgarde en popart. Op de stoep voor de galeries staan monumentale kunstwerken als visitekaartje.
Loop de Zeedijk verder af richting Nederland. Onderweg passeer je diverse beachbars, maar ook drie watersportclubs. Zeilen en surfen zijn deel van het DNA bij de River Woods Beach Club (21), RBSC Zoute (22) en Surfers Paradise (23). Kinderen leven zich uit in Kids Beach aan het Albertplein. Tien minuutjes verder stappen en je bent omringd door de wondere natuur van het Zwin Natuur Park.
Vlak bij de Kustlaan, tussen de witte villa’s, ontpopt zich de minigolf (8) en approach golf van Het Zoute. De Britse krant The Guardian plaatste de attractie in de top 10 van de mooiste minigolfs ter wereld. Uniek is de approach golf, een korte, toegankelijke variant van het reguliere golfspel.
Wandel verder in de Sparrendreef (1) en kom terecht in Oud Zoute, een sympathiek kasseistraatje dat één en al Het Zoute ademt. Het centrale punt is het Dominicanenkerkje (1). Het witte complex met kenmerkende oranje dakpannen werd gebouwd in 1925 en is ook gekend als ’t Zoutekerkje. Loop zeker eens binnen en laat je verrassen door het betoverend stille binnenplein. Of kom langs op zondag voormiddag om 11 uur en geniet van de Gregoriaanse gezangen.
Aan de overkant van de weg en in de E. Verhaerenlaan om de hoek kan je boodschappen doen bij onder meer een bakker, vegetarische slager, viswinkel, traiteur en fruitwinkel die stuk voor stuk garant staan voor topkwaliteit. Monocle noemde dit straatje een ‘hidden gem’, Gault&Millau beoordeelde elk van deze winkels als ‘artisans à découvrir’ en roemde het vakwerk waarvoor ze garant staan. Voor het lessen van de dorst kan je terecht in Put 19, de laatste stop na een partijtje golf. Aanrader: een ‘Pimms’, een typische, zomerse cocktail met vers fruit.
Op het einde van deze straat wacht de Royal Zoute Golf Club (7) op golfers. Dit is een van de mooiste en grootste golfterreinen van Europa met twee keer 18 holes. De ligging is uitstekend, midden in het oude duingebied van Het Zoute. Deze uitdagende baan werd meermaals tot de beste van Europa verkozen. Het clubhuis is niet publiek toegankelijk. Geheime tip: het duinenpaadje Caddiespad verbindt Knokke-Dorp met de ingang van de Royal Zoute Golf Club, dwars doorheen het golfterrein.
Daarna is het tijd om te verdwalen in de vele paadjes in Het Zoute. Villa's in Anglo-Normandische stijl worden afgelost door huizen in neogotiek, Vlaamse stijl of modernisme, omringd door riante tuinen en afgelijnd met knotwilgen. De afwisseling tussen rieten daken en rode dakpannen zorgt voor een bijzonder gevoel. Je zal er verrast worden door de vele architecturale hoogstandjes. De Fochlaan herbergt de villa Rêve d’enfant (11) van de architect Pirenne, het zomerverblijf van de bekende Belgische violist Eugène Ysaÿe. Nog meer architectonische hoogstandjes op de Zeedijk, richting Het Zwin. Vergaap je aan de dubbelvilla Noordhinder-Westhinder (12). De symmetrisch opgetrokken villa of duinhuis in modernistische stijl werd ontworpen door architect Henry van de Velde (1863-1957).
De kaarsrechte Zoutelaan (10) wordt omzoomd door imposante villa’s en huizen, zo typisch voor deze wijk, maar ook de bijzondere Saint George Anglican Church (5) uit 1911. Het kerkje werd gebouwd voor de vele Engelsen die Het Zoute bezochten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebruikt als paardenstal door het Duitse leger en daarna nog enige tijd door het Belgische leger. Verborgen aan het andere einde van de Zoutelaan, op de site van Fort Sint-Pol, staat een wereldberoemd kunstwerk. Le Dragon van Niki De Saint Phalle staat helaas op privéterrein, waardoor je het niet zomaar kan bezoeken. Mocht je ooit de kans krijgen, dan moet je zeker een kijkje nemen. De kleurrijke constructie, met de tong van De Draak als glijbaan, diende als een groot speelhuis. De muren binnenin werden gedecoreerd door niemand minder dan Keith Haring. Hij verbleef in de jaren 1980 ’s zomers vaak in De Draak.
Bij Marie Siska (20) moet je zeker de originele hartjeswafels proeven, die nog steeds gebakken worden volgens het ultrageheime recept van Moeder Siska uit 1882. Kinderen leven zich uit in de fantasierijke speeltuin, verdwalen in het doolhof of dagen elkaar uit voor een rondje minigolf. Het verhaal van de ondernemende moeder begint iets verderop, aan de bekende Oosthoekmolen (3). Het was in het kleine molenaarshuisje ernaast dat ze een wafelbakkerij begon. Het succes van haar taverne heeft dan weer geleid tot de komst van de vele restaurants en volkse cafés op het Oosthoekplein (3), die tot op de dag van vandaag hun klanten verwelkomen in charmante huisjes rond het schaduwrijke plein. In sommige adressen gaat na het diner het feest van start, met muziek van vroeger en nu, zoals in La Sapinière.
Het is de ideale uitvalsbasis om het Zwin Natuur Park te ontdekken, dieper de polders in te trekken, of om te wandelen richting het Koningsbos (2). Het bos is een verborgen oase van rust op een boogscheut van strand en zee. De bomen bedekken een hoge duinrug van de Blinckaertduinen, die het zonlicht weerkaatst en vandaar een ‘blinker’ of ‘blekker’ wordt genoemd. Het is niet alleen een prachtig natuurgebied om te wandelen, maar aan de rand ervan verschuilen zich ook prachtige woningen in verschillende stijlen. Of spot de kleine Bosmolen (9) – ook gekend als Vieux Moulin of Oude Molen.
Nog energie over? De Royal Zoute Tennis Club (19) verleidt sportievelingen met een prachtig tennispark met 43 banen, waarvan één centercourt voor ongeveer 2.500 toeschouwers. Ook de padelsport kreeg een plaatsje en het domein vormt een ideaal decor voor de World Padel Tour. Het clubhuis van het park is de Knokke Out. De avond start je hier in het restaurant, maar dat mondt al snel uit tot een goed feestje tot in de vroege uurtjes.
Uitgelicht
Classic cars
In het Zoute zie je vaak de allernieuwste auto’s, maar er heerst ook een voorliefde voor vierwielers met een rijke geschiedenis. Verleidelijke classic cars met hun elegante vormen en luxueuze afwerking vormen hier een onderdeel van de cultuur. Bij Marreyt (Driehoeksplein) kan je perfect gerestaureerde exemplaren kopen, bij Belrose Classic (Natiënlaan) zijn er classic cars te huur en Garage Dhondt (Albertlaan) is gespecialiseerd in het onderhoud van deze parels. Voor toebehoren zoals handschoentjes of sjaals kan je terecht bij winkels als Must Have (Kustlaan) en Frans Boone (Sparrendreef). Elk jaar culmineert de liefde voor blinkend chroom in oktober in de Zoute Grand Prix, een van de grootste autoevenementen ter wereld. Prestigieuze merken stellen er hun nieuwe modellen voor, de Concours d’Elégance keurt de allermooiste classic cars ter wereld en de autoveiling van Bonhams breekt jaar na jaar records.
Royal Zoute Golf Club
Al in 1899 werd er geswingd in Knokke-Heist, een van de eerste golfterreinen op het continent. Het was meteen populair door zijn variatie, moeilijkheidsgraad en schitterende natuurlijke omgeving. De ligging in de ‘Brabantse Panne’, een laagte in de duinen inspireerde de bekendste golfarchitect van zijn tijd, Harry Colt, tot het ontwerp van nieuwe links. Daardoor is de Royal Zoute Golf Club een zusje van beroemde golfterreinen als Saint Andrews, Wentworth of Le Touquet. De club groeide en bloeide. Reeds in 1925 kreeg de golfclub het predikaat ‘Royal’ of ‘koninklijk’ toegekend. Heel wat leden van de koninklijke familie, waaronder Koning Leopold en Koning Boudewijn, waren lid van de club. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de golf zijn huidige parcours, met een par 72 Championship Course en een par 64 Executive Course. Vandaag combineert het golfterrein sportieve ontspanning met duurzaam natuurbeheer, een groene long van honderden hectares in het hart van KnokkeHeist. Recent werd het Clubhuis vernieuwd, met een pro golf shop en schitterende hotelsuites. Verder is het terrein voorbehouden aan clubleden en hun invités.
Shoppen
Winkelstraten
Kustlaan, Zeedijk & zijstraten (13): luxeshopping
A. Bréartstraat (14)
Sparrendreef & E. Verhaerenlaan (1)
Albertplein (4)
Driehoeksplein (6)
Ontdek alle shopadresjes.
Eten, drinken & logies
Ontdek de toprestaurants, alle eetadresjes en de bars in Het Zoute.
Ontdek alle overnachtingsmogelijkheden in Het Zoute.
Kunst & cultuur
Ontdek de verschillende kunstbeelden & kunstgaleries in Het Zoute.
Natuur
Parken & domeinen
Koningsbos (1)
Sportcentra
Royal Zoute Golf Club (7)
Minigolf / approach golf (8)
Minigolf Marie Siska (19)
River Woods Beach Club (21): watersport
RBSC Zoute (22): watersport
Surfers Paradise (23): watersport
Openbare speelterreinen
Oosthoekplein (3): speelplein
Koningsbos (2)
Professor Corneel Heymansplein (24): speelplein